Parlement keurt nieuw pakket bezuinigingen goed

Het Griekse parlement heeft met een kleine meerderheid ingestemd met het pakket nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Alle 153 leden van de coalitie stemden voor de maatregelen, waarover de regering onlangs een akkoord sloot met de internationale schuldeisers.

Het pakket van 4,9 miljard euro omvat onder meer nieuwe belastingverhogingen en pensioenverlagingen. In ruil daarvoor maken het IMF en de EU een nieuw deel vrij van het leningenpakket van 86 miljard euro, waardoor de Grieken een deel van de voorgaande leningen kunnen afbetalen. In juli heeft Athene zo’n 7 miljard nodig om schulden bij de ECB en het IMF af te lossen.

Premier Tsipras zei dat Griekenland aan zijn deel van de afspraken heeft voldaan en dat hij nu verwacht dat de schuldeisers zullen instemmen met schuldverlichting. “Het is nu hun beurt om de gemaakte afspraken na te komen, net zoals wij dat hebben gedaan. We rekenen erop dat de schuldeisers op 22 mei akkoord gaan met een schuldverlichting, die overeenkomt met de offers die het Griekse volk heeft gebracht.”

Tsipras probeerde voor de stemming de parlementsleden te overtuigen om het pakket nieuwe besparingen goed te keuren. Volgens de premier zullen de regeringsplannen Griekenland uit de jarenlange crisis helpen en kan het land in de zomer van volgend jaar financieel weer op eigen benen staan. Tsipras benadrukte wel dat hij de maatregelen  niet zal uitvoeren als er geen schuldverlichting komt of het IMF niet meedoet in het programma,

Oppositiepartij Nea Dimokratia kondigde op voorhand al aan tegen het besparingspakket te zullen stemmen. Partijleider Kyriakos Mitsotakis beschuldigde de regering van ‘de grootste politieke fraude die het land ooit heeft gekend’. Ook de vakbonden zijn niet te spreken over de maatregelen. Deze week waren er in het hele land stakingen tegen de voorgenomen hervormingen en bezuinigingen.

Voorafgaand aan de stemming in het parlement gingen ongeveer 12.000 mensen de straat op om te protesteren tegen weer nieuwe bezuinigingen. In Athene kwam het tot rellen toen demonstranten brandbommen naar het monument van de Onbekende Soldaat op het Syntagmaplein gooiden. Gemaskerde jongeren zochten de confrontatie met de politie, die traangas inzette.

4 Responses to Parlement keurt nieuw pakket bezuinigingen goed

  1. Martijn schreef:

    Ik geloof er helemaal niets meer van na al die jaren van bezuinigen, pensioenkortingen en belastingverhogingen. Mag het Griekse volk nu eens spreken?
    Uit de EU en zèlf het land rendabel maken. Zoals Grieken eeuwenlang hebben gedaan.
    Martijn.

  2. […] Parlement keurt nieuw pakket bezuinigingen goed […]

  3. […] week stemde het Griekse parlement met een kleine meerderheid in met een nieuw pakket bezuinigingsmaatregelen dat 4,9 miljard euro moet […]

  4. […] Griekse parlement stemde afgelopen week in met een pakket aan nieuwe drastische bezuinigingsmaatregelen. Het pakket, dat 4,9 miljard euro moet […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: