Staking Griekse veerboten met 48 uur verlengd

De staking van Griekse veerboten is met 48 uur verlengd. Dat betekent dat de ferry’s nu tot middernacht op vrijdag 19 mei in de havens zullen blijven liggen. Dat heeft de overkoepelende vakbond voor Griekse zeelieden (PNO) bekend gemaakt. Griekse eilanden zonder vliegveld en Italië zijn hierdoor niet bereikbaar. Op 20 mei moeten de veerboten weer gaan varen. 

Het personeel van de ferry’s protesteert tegen de hervormingen van de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt, die de Griekse regering heeft toegezegd aan de internationale schuldeisers. In een verklaring vraagt de PNO ‘begrip en volledige steun’ van reizigers en alle Griekse arbeiders. Volgens de vakbond leiden de nieuwe bezuinigingsmaatregelen tot ‘armoede en ellende’.

Een van de eisen van het personeel is dat de werknemersrechten en sociale zekerheid worden teruggebracht naar het niveau van voor het memorandum waarin wordt bepaald welke hervormingen en bezuinigingen Griekenland moet doorvoeren in ruil voor financiële steun van het IMF en de EU.  Daarnaast willen de zeelieden dat de cao voor 2017 geldt voor werknemers op schepen van alle categorieën. Ook protesteren ze tegen onverzekerd werk en de toegenomen werkloosheid in hun sector.

Het is niet de eerste keer dat ze om deze reden het werk neerleggen: op 1 mei bleven de ferry’s ook in de haven liggen. In december vorig jaar duurde de staking zelfs bijna een hele week.

Vandaag is er  landelijke algemene 24-uursstaking in Griekenland als protest tegen de nieuwe hervormingen en bezuinigingsplannen. Op 18 mei stemt het Griekse parlement over die plannen.

Advertenties

2 Responses to Staking Griekse veerboten met 48 uur verlengd

  1. […] Update 17 mei: Staking Griekse veerboten met 48 uur verlengd […]

  2. […] Staking Griekse veerboten met 48 uur verlengd […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: