Brussel herziet groeiprognose Griekenland

De Europese Commissie gaat haar groeiprognose voor 2017 voor Griekenland naar beneden bijstellen. De raming gaat van 2,7 procent naar ‘ongeveer 2 procent’ groei.

Een hoge EU-functionaris maakte dat gisteren bekend. Met die herziening komt Europa dichter bij de prognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Ook zei hij dat het IMF wil dat de grootste oppositiepartij Nea Dimokratia belooft om de hervormingen waarmee de Griekse regering heeft ingestemd niet terug te draaien indien de partij aan de macht zou komen. “Dit is belangrijk voor hen”, aldus de EU-functionaris tegen de Griekse krant Kathimerini. De eurozone heeft niet gevraagd om een ​​dergelijke verbintenis, benadrukte hij.

De Europese Commissie herziet de groeiprognose voor Griekenland omdat de toch al fragiele economie de laatste maanden van 2016 en begin dit jaar te lijden heeft gehad onder de onzekerheid over het Griekse steunprogramma van 86 miljard euro.

Ondanks de iets ingezakte economie is Brussel vol vertrouwen over Griekenland, dat over 2016 een verrassend primair begrotingsoverschot boekte. Het primaire overschot (dat wil zeggen voor aflossing en rente op schulden) kwam uit op 4,2 procent. De  EU en het IMF hadden  0,5 procent geëist.

Deze week bereikten Griekenland en zijn internationale geldschieters (na anderhalf jaar onderhandelen) een akkoord over nieuwe hervormingsmaatregelen die de weg moeten vrijmaken voor uitbetaling van een nieuw deel van het financiële steunpakket. Deze zomer heeft Athene zo’n 7 miljard euro nodig om aan schuldverplichtingen te voldoen.

Het Griekse parlement moet de deal eerst goedkeuren, voordat de ministers van Financiën van de eurolanden de uitgifte van nieuwe leningen aan het land doorzetten. De volgende vergadering van de Eurogroep staat gepland op 22 mei.

Advertenties

2 Responses to Brussel herziet groeiprognose Griekenland

  1. Martijn schreef:

    Hoog tijd dat Griekenland met de opgedane ervaring het heft in eigen handen neemt. Tot nut eigener bevolking.
    Martijn.

  2. […] Brussel herziet groeiprognose Griekenland […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: