Deal met schuldeisers: nog meer bezuinigen

Griekenland en de internationale schuldeisers zijn het eens geworden over nieuwe hervormingsmaatregelen die de weg vrijmaken voor uitbetaling van een nieuw deel van het financiële steunpakket.

“Er is witte rook. De onderhandelingen over een technische overeenkomst zijn afgerond op alle zaken. De weg is nu vrij voor gesprekken over schuldverlichting”, aldus minister van Financiën Euklides Tsakalotos tegen persbureau Reuters.

Begin april bereikten Griekenland, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) na anderhalf jaar onderhandelen een politiek akkoord. Nu ligt er dus ook een technisch akkoord op tafel. Deze deal omvat een scala aan hervormingen op gebied van arbeid, pensioenen en belastingen.

De pensioenen zullen in 2019 opnieuw gekort worden, terwijl de belastingen omhoog gaan. De pensioenen gaan 18 procent omlaag en de belastingvrije voet gaat van 8636 euro naar 5681 euro. (De EU legt de armoedegrens op een jaarinkomen van 6000 euro) Gepensioneerden die meer dan 470 euro per maand ontvangen, moeten belasting gaan betalen. Belastingaftrek voor medische kosten wordt afgeschaft. En er wordt 56 miljoen bezuinigd op de verwarmingstoelage voor sociaal kwetsbare groepen.

Door de maatregelen stijgt het Griekse begrotingsoverschot. Het overschot voor 2018 wordt geraamd op 2,2 procent en dat voor de jaren erna op 3,5 procent.

De Griekse regering moet de deal eerst goedkeuren, voordat de ministers van Financiën van de eurolanden de uitgifte van nieuwe leningen aan het land doorzetten. De volgende vergadering van de Eurogroep staat gepland op 22 mei.

Advertenties

7 Responses to Deal met schuldeisers: nog meer bezuinigen

 1. Johan Engels schreef:

  Leuk gebracht” witte rook” maar dan toch niet voor de Grieken,minder pensioen,hogere belastingen,hoe lang kan dit nog doorgaan?

 2. Hans Gerritsen schreef:

  Schande.

 3. […] week bereikten Griekenland en zijn internationale geldschieters (na anderhalf jaar onderhandelen) een akkoord over nieuwe hervormingsmaatregelen die de weg moeten vrijmaken voor uitbetaling van een nieuw deel van het financiële steunpakket. […]

 4. […] Deal met schuldeisers: nog meer bezuinigen […]

 5. […] de Griekse regering oproepen de maatregelen terug te draaien’. De vakbond doelt hierbij op de nieuwe pensioenkortingen en lastenverzwaringen die Athene vorige week overeenkwam met de internationale […]

 6. […] Alle 153 leden van de coalitie stemden voor de maatregelen, waarover de regering onlangs een akkoord sloot met de internationale […]

 7. […] nieuws beheersten. De gevolgen van de economische crisis zijn nog altijd niet voorbij, net als de onderhandelingen met de Eurolanden. Ook het vluchtelingenvraagstuk bleef een issue, met overvolle kampen op de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: