Bijna 1,5 miljoen Grieken leven in extreme armoede

Bijna 1,5 miljoen Grieken leven in extreme armoede. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de non-profit denktank diaNEOsis over het inkomen van 2016.

Extreme armoede treft in Griekenland 68,5 procent van de huishoudens waarvan de kostwinner werkloos is en 45,5 procent van de studentenhuishoudens.

In totaal leeft 13,6 procent van de Grieken (1.488.714 mensen) in extreme armoede. Dat betekent dat ze niet kunnen beschikken over de zaken die nodig zijn voor een aangenaam leven zoals voldoende geld, eten en goede leefomstandigheden.

“Wat we zeer interessant vinden, is het feit dat extreme armoede veel voorkomt onder jongeren, die ook worden geconfronteerd met de hoogste werkloosheid”, aldus research-directeur Kyriakos Pierrakakis. “Bij oudere mensen, bijvoorbeeld 65-plussers, lijkt zelfs een laag pensioen een vangnet tegen extreme armoede te zijn.”

diaNEOsis is een onafhankelijk instituut dat zich bezighoudt met academisch onderzoek, open data onderzoek, beleidsadviezen en onderzoeksjournalistiek.

Advertenties

6 Responses to Bijna 1,5 miljoen Grieken leven in extreme armoede

 1. F.Bolssens schreef:

  Wordt het geen tijd dat de redactie van dit soort berichten eens op de terrasjes gaan kijken die stampvol zitten met z.g. arme Grieken:: Bezoek Kalamata eens.

  • Natascha schreef:

   Nee, ik baseer me liever op cijfers van bijvoorbeeld Eurostat, de OECD (OESO) en onafhankelijke onderzoeksinstituten. Want omdat er mensen op een terras zitten, kun je natuurlijk niet de conclusie trekken dat er geen armoede is.

   Griekenland is het enige EU-land waar de economische situatie de afgelopen jaren verder is verslechterd. Met 23,5 procent is het Griekse werkloosheidscijfer het hoogste van de EU (jeugdwerkloosheid zelfs 48%) Ook is Griekenland het enige land in de Europese Unie waar het minimumloon momenteel lager ligt dan in 2008: het Griekse minimumloon is nu 684 euro per maand. Op de pensioenen is de afgelopen zeven jaar maar liefst 23 keer gekort.

   Het gemiddelde armoedecijfer in de EU daalde van 8,5 procent in 2008 naar 8,1 procent in 2015. Maar in Griekenland is het cijfer in diezelfde periode bijna verdubbeld. Bij de voedselbank die het centrum van Athene bedient staan 11.000 gezinnen (26.000 personen, waarvan 5000 kinderen) geregistreerd. In 2012 waren dat er nog 2500, in 2014 waren het 6000 gezinnen.

   Zomaar wat cijfers over de ‘zogenaamd arme Grieken’.

   Of lees dit artikel eens: http://www.ekathimerini.com/218070/gallery/ekathimerini/community/greek-poverty-deepens-during-seven-years-of-austerity

  • galinees schreef:

   is koffie drinken rijldom, arme jij

  • galinees schreef:

   arme jij

 2. sammie schreef:

  En dankzij / door de “hulp” van Europa zal het de Grieken de komende tijd nog slechter gaan.

 3. […] Bijna 1,5 miljoen Grieken leven in extreme armoede […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: