Griekenland heeft een begrotingsoverschot

Griekenland heeft zijn begroting veel eerder op orde dan door de internationale geldschieters werd geëist. De cijfers waren drie dagen geleden al vrijgegeven door de Grieken, maar de Europese Commissie heeft dat vandaag bevestigd.

Het primaire overschot (dat wil zeggen voor aflossing en rente op schulden) komt in 2016 uit op 4,2 procent. Het doel was 0,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ook als de betalingen aan aflossingen en rente wél worden meegerekend, blijft Griekenland in de plus. Het is voor het eerst in 21 jaar dat Griekenland een begrotingsoverschot heeft.

Vertegenwoordigers van de EU, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hervatten in Athene de gesprekken die moeten leiden tot een definitief akkoord over voortzetting van het Griekse steunprogramma. De onderhandelingen lagen een tijd stil omdat de partijen van mening verschillen over de manier waarop hervormingen worden doorgevoerd.

De hernieuwde gesprekken moeten de weg effenen voor een verse lening uit het Europese noodfonds ESM. Athene heeft deze zomer geld nodig om ruim 6 miljard euro schuld te kunnen aflossen, maar door het meningsverschil is er nog geen nieuwe tranche uit het noodfonds uitgekeerd aan de Grieken.

Twee weken geleden bereikten Griekenland, de EU en het IMF na anderhalf jaar onderhandelen een politiek akkoord over het programma. De Grieken treffen extra maatregelen van 2 procent van het bbp nadat het lopende steunpakket in 2018 eindigt.

2 Responses to Griekenland heeft een begrotingsoverschot

  1. […] Griekenland heeft een begrotingsoverschot […]

  2. […] de iets ingezakte economie is Brussel vol vertrouwen over Griekenland, dat over 2016 een verrassend primair begrotingsoverschot boekte. Het primaire overschot (dat wil zeggen voor aflossing en rente op schulden) kwam uit op 4,2 […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: