‘Vluchtelingkinderen worden seksueel uitgebuit’

Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen en migranten in Griekenland worden gedwongen hun lichaam te verkopen zodat ze mensensmokkelaars kunnen betalen om hen te helpen met hun reizen. Dat stelt een nieuw rapport van het centrum voor gezondheid en mensenrechten van de Amerikaanse Harvard Universiteit.

De auteurs van het rapport Emergency within an emergency, Dr. Vasileia Digidiki en Prof Jacqueline Bhabha, spreken van een ‘groeiende epidemie van seksuele uitbuiting en mishandeling van migrantenkinderen in Griekenland’.

Mensensmokkelaars vragen soms duizenden euro’s om vluchtelingen Europa in te krijgen en sommige kinderen proberen door middel van seksuele handelingen hun reis te financieren. Ze vragen er gemiddeld 15 euro per keer voor.

Het zijn vooral Afghaanse jongens, maar ook jongens uit Syrië, Irak en Iran die prostitutie als uitweg kiezen. Het grootste deel van hun klanten zijn mannen van 35 jaar en ouder. In het Pedion tou Areos-park in Athene waar de prostitutie plaats vindt, wordt ook gedeald. Sommige jongens raken verslaafd en geven al hun verdiende geld uit aan drugs.

Volgens de onderzoekers worden duizenden van deze kinderen aan hun lot overgelaten, terwijl Europa had beloofd hen te helpen. Minderjarigen zouden vanwege hun kwetsbare positie eigenlijk voorrang moeten krijgen bij de herplaatsing naar andere EU-landen. Maar dat gebeurt nauwelijks.

Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen hebben recht op speciale opvang in Griekenland, maar velen van hen zwerven op straat. Deels omdat er geen opvang is en deels omdat ze anders worden vastgezet in een opvangkamp. In het rapport zeggen de onderzoekers dat er een eind moet komen aan het opsluiten van vluchtelingkinderen.

Ook pleiten ze voor meer gespecialiseerde opvangcentra voor kinderen die zijn misbruikt, verbeterde wettelijke voogdij, onafhankelijke tolken en aparte ruimtes voor kinderen en gezinnen in de vluchtelingkampen.

2 Responses to ‘Vluchtelingkinderen worden seksueel uitgebuit’

  1. […] ‘Vluchtelingkinderen in Griekenland worden seksueel uitgebuit’ […]

  2. […] ‘Vluchtelingkinderen worden seksueel uitgebuit’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: