Beroemde stoomtreintje Pilion ontspoord

Passagiers van het historische stoomtreintje ‘Moutzouris’ in Pilion beleefden even angstige momenten toen een van de wagons ontspoorde.

Het incident gebeurde vlakbij de halte in Ano Gatzea. De trein reed met een snelheid van 20 km/uur toen de derde wagon plots naar links kantelde en uit de rails liep. Niemand raakte gewond en de passagiers werden met een bus teruggebracht naar Lehonia, waar de trein was vertrokken.

De Moutzouris (‘Smeerpoets’) rijdt van station Ano Lehonia naar Milies, Onderweg is er nog een stop in Ano Gatzea. Over het ritje van 15 kilometer doet het stoomtreintje ongeveer anderhalf uur. Het spoor waarover de trein rijdt is slechts 60 centimeter breed en is het smalste ter wereld. De treinreis is populair bij toeristen die tijdens de rit volop kunnen genieten van het bergachtige landschap van Pilion, volgens de legende het zomerverblijf van de twaalf goden van Olympus.

De bouw van het spoorlijntje begon in 1892 en vier jaar later was het eerste deel – tot aan Ano Lehonia – gereed. Het tweede deel van het traject naar eindbestemming Milies werd in 1903 voltooid. Het project stond onder leiding van de Italiaan Evaristo De Chirico, vader van de bekende schilder en beeldhouwer Giorgio De Chirico.

4 Responses to Beroemde stoomtreintje Pilion ontspoord

 1. Martijn schreef:

  Leuk artikel en heel leuk filmpje.
  Martijn.

 2. […] Beroemde stoomtreintje Pilion ontspoord […]

 3. Alberto schreef:

  alleen is het stoomtreintje al 10 jaar geleden vervangen door een dieseltje: de vonken zorgden namelijk te vaak voor brand in droge zomers.. Een diesel is bovendien aanmerkelijk schoner: ik herinner me nog een ritje met Griekse kinderen in smetteloos witte overhemden, tenminste voor het treintje vertrok. Bij aankomst snapte je opeens waar de bijnaam Smeerpoets vandaan komt..

  • Martijn schreef:

   Leuke reactie. Maar heb toch die Smeerpoets lief…
   Historische stoomtreintjes rijden door heel Europa, ook NL. Prachtig, stoomtractie, waarmee het industriële tijdperk begon.
   Martijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: