Griekse politici reageren voorzichtig op winst Erdogan

In Griekenland is terughoudend gereageerd op de uitslag van het referendum in Turkije over de grondwetswijziging die president Erdogan meer bevoegdheden geeft. Politici uitten vooral hun bezorgdheid over de betrekkingen tussen hun buurland, Griekenland en de EU.

Oppositiepartij To Potami liet in een verklaring weten er bij Erdogan op aan te dringen vrede en stabiliteit na te streven en niet af te glijden naar autocratische regeringsvormen. Nea Dimokratia-woordvoerder Giorgos Koumountsakos zei dat Turkije verstandig moet omgaan met het resultaat van het referendum en dat Griekenland vriendschappelijke betrekkingen met het buurland nastreeft.

Volgens Syriza-politicus en vice-president van het Europees Parlement Dimitris Papadimoulis laat de uitslag van het Turkse referendum zien hoe verdeeld Turkije is. Ook noemde hij het een twijfelachtige overwinning voor president Erdogan.

Stemgerechtigde Turken in Griekenland konden in de Turkse consulaten in Athene, Thessaloniki, Komotini en Rhodos naar de stembus. Volgens ambtenaren op de stembureaus mochten 10.556 mensen een stem uitbrengen in het referendum, slechts 797 deden dat ook daadwerkelijk. Van hen stemde 76.7% ‘nee’.

De verhoudingen tussen Turkije en Griekenland staan al een tijdje op scherp, sinds president Erdogan liet weten dat hij het Vredesverdrag van Lausanne, dat in 1923 de landsgrenzen tussen Turkije en Griekenland bepaalde, niet accepteert. De hernieuwde spanningen werden verder aangewakkerd toen Griekenland weigerde acht Turkse militairen uit te leveren om hun vermeende rol bij de mislukte staatsgreep in het buurland.

De afgelopen maanden is het aantal schendingen van het Griekse luchtruim door Turkse gevechtsvliegtuigen flink gestegen. Ook hebben Turkse oorlogsschepen enkele acties uitgevoerd in de territoriale wateren van Griekenland.

2 Responses to Griekse politici reageren voorzichtig op winst Erdogan

  1. […] Griekse politici reageren voorzichtig op winst Erdogan […]

  2. […] Griekse politici reageren voorzichtig op winst Erdogan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: