Traditionele vuurpijlenoorlog verdeelt Chios

Het is een 200 jaar oude traditie op Chios: in het dorp Vrondados wordt in de nacht voor Paaszondag een vuurpijlenoorlog (Rouketopolemos) gevoerd tussen de kerken Aghios Markos en Ereithiani. Maar mogelijk komt daar nu een einde aan.

De traditie verdeelt de bevolking van het eiland en sommige bewoners zien haar het liefst verdwijnen. Het afsteken van de 100.000 – vaak zelfgemaakte – vuurpijlen is namelijk niet zonder gevaar. Ieder jaar raken er mensen gewond en er zijn zelfs weleens doden gevallen. De meeste huizen in het gebied zijn afgedekt met gaas om schade door het vuurwerk te voorkomen.

De burgemeester van Chios heeft het evenement niet verboden, maar kondigde wel enkele aanpassingen aan voor de editie van 2017. Zo mogen beide kampen gezamenlijk niet meer dan 10.000 pijlen de lucht in schieten en is de afsteektijd beperkt tot een uur (van 23.00 uur op Heilige Zaterdag tot middernacht) Wie niet uit Vrondados komt, mag geen vuurpijlen afsteken.

De Rouketopolemos-traditie zou ontstaan zijn tijdens het Ottomaanse tijdperk, om de Turken te laten weten dat het Grieks Orthodoxe geloof nog springlevend was. De ‘beschietingen’ zouden vroeger met echte kanonnen zijn uitgevoerd, tot het gebruik ervan in 1889 werd verboden.

3 Responses to Traditionele vuurpijlenoorlog verdeelt Chios

  1. […] Traditionele vuurpijlenoorlog verdeelt Chios […]

  2. […] Traditionele vuurpijlenoorlog verdeelt Chios […]

  3. […] laatste jaren zorgt het evenement voor verdeeldheid onder de eilandbewoners. Het afsteken van de 100.000 – vaak zelfgemaakte – vuurpijlen is namelijk niet zonder gevaar. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: