Akkoord op hoofdpunten over Griekse hervormingen

Na anderhalf jaar onderhandelen ligt er een politiek akkoord tussen Griekenland en de EU op tafel over de voortzetting van het steunprogramma. Volgens Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zijn ‘alle grote kwesties nu opgelost’.

Tijdens een bijeenkomst van de Eurogroep op Malta zijn vervolgafspraken gemaakt over onder meer hervorming van de arbeidsmarkt, bezuinigingen op de pensioenen en belastingverhogingen.

De Grieken treffen extra maatregelen van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) nadat het lopende steunpakket in 2018 eindigt. Athene verzette zich aanvankelijk tegen nieuwe begrotingsafspraken, maar stemde uiteindelijk toch in met een compromisvoorstel.

Afgesproken is dat in 2019 1 procent van het bbp in de pensioenen wordt gesnoeid en in 2020 1 procent van het bbp meer aan loonbelastingen wordt binnengehaald door het verlagen van de belastingvrije voet. Deze maatregelen moeten samen 3,6 miljard euro opleveren.

Door het akkoord is de weg nu vrij voor de uitbetaling van een nieuwe tranche uit het steunpakket van 86 miljard euro dat in 2015 werd gereserveerd. Met het geld uit het Europese noodfonds ESM kan Athene over drie maanden 6 miljard euro aan schulden aflossen.

Onderhandelaars gaan nu naar Athene om de details van het steunprogramma uit te werken en een technisch akkoord op te stellen. Naar verwachting kan de Eurogroep in mei definitief groen licht gegeven. Over een mogelijke verlichting van de Griekse schuldenberg wordt nog niet gesproken.

9 Responses to Akkoord op hoofdpunten over Griekse hervormingen

 1. chris de gruyter schreef:

  Nog maar eens snoeien in de kleine pensioentjes waar hele families van moeten leven en alweer meer belastingen voor de minilonen…..allemaal om de banken rijk te maken. De rijke grieken ontspringen weer de dans….

 2. Martijn schreef:

  Griekenland heeft het EU/IMF/ESM mes op de keel. Een politiek akkoord Griekenland/EU, vervolgafspraken over hervormingen, bezuinigingen en belastingverhogingen.
  Arme, te betreuren Griekse bevolking.
  Vraag nu is niet òf, maar wanneer het Griekse volk gaat rellen.
  Martijn.

 3. […] Akkoord op hoofdpunten over Griekse hervormingen […]

 4. ik kom om de paar weken in Athene, doe zaken met de Grieken, en heb veel Griekse vrienden. Geloof mij, het gaat heel slecht i Griekenland, een land die in waanzinnige armoede leeft, en er volgens mij, en de bevolking er nooit meer uitkomt. Het is crisis, en het blijft crisis, maar voor de banken een feessie

  • Martijn schreef:

   Vandaar mijn “arme, te betreuren Griekse bevolking.” Nog verder uitknijpen zal uitmonden in volksopstand. Terecht, maar nu nog te voorzien en te keren. Door EU, IMF, ESM, banken, Griekse grootverdieners en niet te vergeten de almachtige (Grieks) Orthodoxe Kerk. Hoe een vergelijkbare situatie kan misgaan zien wij in Rusland 1917 (Lenin) en nu te verwachten onder Poetin.
   Oud Nederlands gezegde, Zuiden des lands, pastoor tegen rijke werkgever:
   “Houde gij ze arm, houde ik ze dom.”
   Geschiedenis herhaalt zich.
   Martijn.

 5. Martijn schreef:

  Dank, Bastiaan, boem doet pijn en is au. Op alle betrokken internationale koppen, maar vooral op het hoofd van de Griekse bevolking. Die ondergaat de gevolgen aan den lijve.
  Martijn.

 6. […] weken geleden bereikten Griekenland, de EU en het IMF na anderhalf jaar onderhandelen een politiek akkoord over het programma. De Grieken treffen extra maatregelen van 2 procent van het bbp nadat het lopende steunpakket in […]

 7. […] de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) na anderhalf jaar onderhandelen al een politiek akkoord. Nu ligt er dus ook een technisch akkoord op tafel. De deal omvat een scala aan hervormingen op […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: