Aardbeiplukkers winnen mensenrechtenzaak

Griekenland moet een schadevergoeding betalen aan 42 Bengalese landarbeiders die dwangarbeid hebben verricht op aardbeiplantages in Manolada. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaald.

De arbeidsmigranten werden gerekruteerd tussen oktober 2012 en februari 2013 en hadden geen werkvergunning. Ze werkten dagelijks van zeven uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds op de plantage en woonden in geïmproviseerde hutten zonder toilet of stromend water.

Een groep aardbeiplukkers werd in 2013 beschoten door drie voormannen op de plantage nadat ze bij hun werkgever zes maanden achterstallig loon hadden opgeëist. Enkelen van hen raakten zwaargewond door de schietpartij.

Het incident leidde tot protesten. Er werd gesproken van ‘bloedaardbeien’ en producten van de plantage in Manolada werden geboycot. De eigenaar van de plantage werd uiteindelijk door de Griekse rechter vrijgesproken. Ook een van de schutters ging vrijuit. De twee anderen kregen wel een celstraf, maar zij konden hun straf afkopen.

De advocaat van de plukkers noemde de uitspraak van de rechter ‘onmenselijk en schaamteloos’ en vreesde dat het een vrijbrief zou zijn voor Griekse plantage-eigenaars om hun werknemers nog meer uit te buiten. De Bengalese landarbeiders gingen in beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het Europees gerechtshof stelde de plukkers vandaag in het gelijk en sommeerde de Griekse staat hen een schadevergoeding van 12.000 tot 16.000 euro per persoon te betalen. Volgens het Hof heeft Griekenland gefaald in haar verplichtingen om de situatie van mensenhandel te voorkomen en de slachtoffers te beschermen.

Advertenties

One Response to Aardbeiplukkers winnen mensenrechtenzaak

  1. […] Aardbeiplukkers winnen mensenrechtenzaak […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: