Felle reactie op Dijsselbloems ‘drank en vrouwen’-uitspraak

Met zijn ‘drank en vrouwen’-opmerking jaagde Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem deze week de Zuid-Europese landen tegen zich in het harnas. Twee Griekse politica’s dienen hem nu ook stevig van repliek.

“Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven om vervolgens u om bijstand te vragen”. Dijsselbloem deed de uitspraak in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung, om erop te wijzen dat solidariteit tussen landen gepaard gaat met de verplichting om de begroting op orde te maken.

Die opmerking schoot bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat. De complete sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement wil dat hij opstapt en de Portugese premier noemde Dijsselbloem een ‘racist, xenofoob en seksist’. Ook in Griekenland werd verontwaardigd gereageerd op de uitspraak van Dijsselbloem.

Europarlementariër Eva Kaili (PASOK) schreef op Twitter: “Het enige feestje dat door Zuid-Europa is betaald, is dat van bewapening en belastingparadijzen om het Noorden te verrijken.” Op haar Facebook-pagina deed Sia Anagnostopoulou, parlementslid van Syriza en voormalig staatssecretaris van Onderwijs, een oproep aan Zuid-Europese vrouwen om zich te verenigen en een verklaring te ondertekenen als ‘de hoeren van het Zuiden’.

Anagnostopoulou noemt de uitspraak van Dijsselbloem ‘racistisch en seksistisch’. “Hij is geen  gemiddelde EU-burger die zomaar kan zeggen wat hij wil, alsof hij onder vrienden is”, schrijft ze. Het bericht ging viral in Griekenland – en kostte de directeur van de jongerenorganisatie van Nea Dimokratia zijn baan: hij twitterde dat Anagnostopoulou ‘meer op een pooier dan op een prostituee lijkt’.

Dijsselbloem weigert excuses aan te bieden voor zijn gewraakte uitspraak. Hij zegt het te betreuren dat er aanstoot wordt genomen aan zijn ‘Nederlandse directheid’.

Advertenties

2 Responses to Felle reactie op Dijsselbloems ‘drank en vrouwen’-uitspraak

  1. […] Felle reactie op Dijsselbloems ‘drank en vrouwen’-uitspraak […]

  2. […] de PVV-kamerleden aan de opmerking van Dijsselbloem die in maart van dit jaar bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat schoot. In een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung zei Dijsselbloem: “Ik kan niet al […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: