Brand verwoest 15e-eeuwse moskee in Thracië

Een felle brand heeft de Bayezid moskee in Didymoteicho, in de Noord-Griekse regio Thracië, grotendeels in de as gelegd. Het versierde eikenhouten dak van de 15e-eeuwse Ottomaanse moskee werd volledig verwoest. Brandweerlieden proberen te voorkomen dat de minaret instort.

Volgens de brandweer zijn er geen aanwijzingen voor brandstichting. Waarschijnlijk zijn restauratiewerkzaamheden op het dak van de moskee de boosdoener. Eerder op de dag was er al een klein brandje ontstaan tijdens het lassen en mogelijk is het vuur ’s nachts weer opgelaaid. Op dat moment was er niemand aan het werk in het gebouw.

De moskee (ook bekend als de Celebi Sultan Mehmed moskee) werd vernoemd naar Sultan Bayezid I en heeft een unieke architectonische en historische betekenis. Het is de oudste moskee die op Europese bodem werd gebouwd. In maart 1420 werd de bouw voltooid en de moskee in gebruik genomen. Sinds is het 1946 een beschermd monument. Het gebouw wordt momenteel niet gebruikt als gebedshuis.

De moskee staat in het centrum van Didymoteicho, een kleine stad in het noordoosten van Griekenland op zo’n twee kilometer van de Grieks-Turkse grens. Didymoteicho werd in 1361 definitief veroverd door de Ottomanen, die er hun eerste overwinning in Europa boekten.  In de Griekse regio Thracië, die grenst aan Turkije, wonen nu nog ongeveer 100.000 moslims van voornamelijk Turkse afkomst.

Advertenties

2 Responses to Brand verwoest 15e-eeuwse moskee in Thracië

  1. Martijn schreef:

    Triest en heel jammer dat een eeuwenoud monument hierdoor verwoest is.
    Martijn.

  2. […] Brand verwoest 15e-eeuwse moskee in Thracië […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: