Migrantendeal met Turkije is ‘moreel faillissement’

Sinds het sluiten van de omstreden deal met Turkije op 20 maart 2016 zijn er 23.649 vluchtelingen en migranten aangekomen op de Griekse eilanden in de noordelijke Egeïsche Zee.

De meesten (11.542) arriveerden op Lesbos, 7751 mensen kwamen aan op Chios en 4356 op Samos. Van hen hebben er 8399 asiel aangevraagd in Griekenland, zij wachten nog steeds op de behandeling van hun aanvraag. 749 mensen zijn teruggestuurd naar Turkije, omdat hun asielaanvraag werd ingetrokken of afgewezen.

In de overeenkomst tussen de Europese Unie en Turkije werd vorig jaar afgesproken dat Turkije illegaal overgestoken vluchtelingen terugneemt. Erkende vluchtelingen zouden via een luchtbrug alsnog naar Europa kunnen komen. In ruil hiervoor geeft Europa onder meer miljarden euro’s aan Turkije om te besteden aan vluchtelingenkampen. Vanwege de diplomatieke rel met Nederland en Duitsland dreigt Ankara nu met het opzeggen van de migrantendeal en elke maand  1500 vluchtelingen door te laten.

“Door de EU-Turkije deal en in weerwil van internationale verdragen en wetgeving zijn kwetsbare vluchtelingen klem komen zitten in Griekenland, waar zij onder verschrikkelijke omstandigheden worden opgevangen. Nederlandse politici claimen de EU-Turkije deal als een succes. Ik zou het eerder een moreel faillissement willen noemen”, zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, in een persverklaring.

Volgens politici is de Turkije-deal een succes, maar volgens deskundigen is dat slechts schijn. “Door de EU-Turkije deal worden fundamentele mensenrechten en de rechten van asielzoekers vertrapt. Europa heeft een gevaarlijk precedent geschapen”, zegt Nicola Bay, landendirecteur voor Oxfam in Griekenland. “We vrezen dat het nu maar al te gemakkelijk zal zijn voor andere landen om zich te onttrekken aan hun verantwoordelijkheid om internationale bescherming te bieden aan mensen in nood.”

Het herverdelingsprogramma waarin de EU-landen in 2015 gezamenlijk afspraken om de vluchtelingen die massaal in Griekenland en Italië aankwamen eerlijk te verdelen, loopt dramatisch achter. Van de 60.000 gestrande vluchtelingen in Griekenland zijn er slechts 10.000 herplaatst (in Italië geldt dat voor 4500 van de 40.000 vluchtelingen). Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Nederland heeft tot dusver 1486 vluchtelingen opgenomen, dit is een kwart van het afgesproken aantal. De meeste asielzoekers zijn volgens de IOM gegaan naar Duitsland (3093) en Frankrijk (2764).  Nederland staat op de derde plaats.

Advertenties

5 Responses to Migrantendeal met Turkije is ‘moreel faillissement’

  1. Rob Alberts schreef:

    Instemmende groet,

  2. […] Migrantendeal met Turkije is ‘moreel faillissement’ […]

  3. […] Migrantendeal met Turkije is ‘moreel faillissement’ […]

  4. […] In 2015 kwamen bijna een miljoen mensen via Turkije naar de Griekse eilanden. Door het sluiten van de (omstreden) Turkije-deal nam dat aantal vorig jaar […]

  5. […] Migrantendeal met Turkije is ‘moreel faillissement’ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: