Turkse minister: ‘racist’ Kammenos provoceert

De afgelopen weken heeft Turkije het aantal provocaties en openlijke dreigementen aan het adres van Griekenland flink opgevoerd. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusloglu deed daar vandaag weer een schepje bovenop door de schuld van de toegenomen spanningen tussen de twee landen in de schoenen te schuiven van de Griekse defensieminister Panos Kammenos (ANEL).

“De minister van Defensie van die racistische partij provoceert”, zei Cavusloglu in een interview met CNN Turk. Dat de gespannen situatie rond de Imia-eilanden niet uit de hand is gelopen is volgens Cavusloglu te danken aan de kalme houding van het Turkse leger. “Wij willen geen ongelukken en hebben Griekenland vele malen gewaarschuwd, maar ze blijven steeds provoceren.”

Iets meer dan een week geleden nam de spanning tussen de twee buurlanden verder toe nadat Kammenos reageerde op de opmerking van Cavusloglu dat Turkije voet op de Imia-eilanden kan zetten wanneer het maar wil. “Geen sprake van dat Cavusloglu ook maar één stap zet op een Grieks eiland”, aldus Kammenos. “Als Turkije dat wel doet, zal ik laten zien hoe snel ze weer van het eiland af zijn.”

De dreigementen met betrekking tot de Imia-eilanden zijn maken deel uit van de retoriek van de Turkse regering die beweert dat tientallen eilanden in de Egeïsche Zee niet bij Griekenland horen, maar Turks grondgebied zijn. De twee buurlanden twisten al ruim twintig jaar over de twee onbewoonde eilandjes in de Egeïsche Zee.

De Turkse president Erdogan lier vorig jaar weten het Vredesverdrag van Lausanne, dat in 1923 de landsgrenzen tussen Turkije en Griekenland bepaalde, niet te accepteren. Dit jaar voer Turkije al een paar keer met een oorlogsschip de Griekse territoriale wateren binnen en werd het Griekse luchtruim talloze malen geschonden door Turkse gevechtsvliegtuigen. Die acties volgden op het Griekse besluit om acht Turkse militairen, die worden verdacht van betrokkenheid bij de couppoging van juli vorig jaar, niet uit te leveren.

De Turkse krant Sözcü schreef deze week op de voorpagina over een bezoek van de Griekse president Prokopis Pavlopoulos aan het Griekse eiland Pserimos dat hij ‘een bezet eiland’ had bezocht. “Griekenland stal 18 eilanden van ons en voert nu een show op”, aldus de krant, die in het artikel ook claimt dat alle eilanden die op zes zeemijlen van de Turkse kust liggen bij Turkije horen.

Advertenties

2 Responses to Turkse minister: ‘racist’ Kammenos provoceert

  1. Martijn schreef:

    De agressie van Turkije’s Erdogan en diens slaafje Cavusoglu betreft inmiddels niet alleen Griekenland meer, maar richt zich met ongepast verbaal geweld ook tegen Duitsland en Nederland. Afleidingsmanoeuvre voor de grote Turkse binnenlandse problemen die potentaat Erdogan denkt op te lossen met meer macht en dictatuur.
    Hoog tijd om deze “bondgenoot” te isoleren en uit de NAVO te knikkeren.
    Martijn.

  2. […] Turkse minister: ‘racist’ Kammenos provoceert […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: