Ankara wil ‘deportatie’ twee Turkse militairen

politiebureau_orestiadaTurkije heeft gevraagd om de uitzetting van twee Turkse militairen, die betrokken zouden zijn geweest bij de couppoging van juli vorig jaar. Hun namen staan op een lijst met commando’s die president Erdogan hadden moeten doden.

De twee militairen vluchtten op 15 februari naar Griekenland door de Evros-rivier over te steken en hebben daar politiek asiel aangevraagd. Ze meldden zich op het politiebureau in Orestiada en zijn in hechtenis genomen.

Turkije heeft twee officiële verzoeken gedaan voor uitzetting van de commando’s, één via Interpol en één bij de Griekse autoriteiten. Opmerkelijk is dat Ankara vraagt om uitzetting en niet om uitlevering van de militairen; deportatie is een bestuurlijke en politieke kwestie, uitlevering een gerechtelijke kwestie.

Eerder eiste Turkije de uitlevering van acht militairen die worden verdacht van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van vorig jaar. De Griekse Hoge Raad weigerde dat omdat het onwaarschijnlijk is dat ze er een eerlijk proces krijgen. De verhoudingen tussen Griekenland en Turkije zijn daardoor op gespannen voet komen te staan.

Het aantal schendingen van het Griekse luchtruim door Turkse gevechtsvliegtuigen is fors toegenomen en er werden enkele provocerende acties uitgevoerd in de Egeïsche Zee.  Een militair patrouilleschip loste schoten bij het Griekse eiland Farmakonissi,  nadat eerder een oorlogsschip met de stafchef van de Turkse strijdkrachten aan boord langs de Imia-eilanden was gevaren.

One Response to Ankara wil ‘deportatie’ twee Turkse militairen

  1. […] Ankara wil ‘deportatie’ twee Turkse militairen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: