Grieken zakken dieper weg in armoede

whats_next_crisis

Na zeven jaren van hervormen, bezuinigen en ‘financiële reddingsoperaties’ staat de Griekse economie er niet veel beter voor dan aan het begin van de crisis. Sterker nog, Griekenland is het enige EU-land waar de economische situatie de afgelopen jaren verder is verslechterd.

Met 23 procent is het Griekse werkloosheidscijfer het hoogste van de EU. Ook is Griekenland het enige land in de Europese Unie waar het minimumloon momenteel lager ligt dan in 2008. Het Griekse minimumloon is nu 684 euro per maand.

Volgens cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat heeft 22,2 procent van de Grieken te maken met ‘ernstige materiële deprivatie’, wat betekent dat ze niet genoeg geld hebben om de elementaire levensbehoeften te kopen. Meer dan 75 procent van de Griekse huishoudens kreeg vorig jaar te maken met een aanzienlijke daling van de inkomsten. Een derde van de huishoudens telt minstens één werkloos persoon en 40 procent moet bezuinigen op voedsel.

Het gemiddelde armoedecijfer in de EU daalde van 8,5 procent in 2008 naar 8,1 procent in 2015. Maar in Griekenland is het cijfer in diezelfde periode bijna verdubbeld. Bij de voedselbank die het centrum van Athene bedient staan 11.000 gezinnen (26.000 personen, waarvan 5000 kinderen) geregistreerd. In 2012 waren dat er nog 2500, in 2014 waren het 6000 gezinnen.

Humanitaire crisis

Die cijfers laten zien dat de drie bailouts van de EU en het IMF Griekenland geen stap verder hebben gebracht. De hervormingen en draconische bezuinigingen die Athene moest doorvoeren om aanspraak te kunnen maken op de leningen van de internationale geldschieters, hebben het land dieper in een (humanitaire) crisis gestort.

Sinds 2010 ontving Griekenland meer dan 250 miljard euro aan hulpprogramma’s, slechts vijf procent van dat geld belandde op de Griekse begroting. De rest werd gebruikt voor de afbetaling van oude schulden en rentebetalingen, bleek vorig jaar al uit een onderzoek van European School of Management & Technology (ESMT).

Premier Alexis Tsipras wees eerder deze maand bij de onderhandelingen met de geldschieters op het trieste lot van de Grieken:”We moeten allemaal voorzichtig zijn ten opzichte van  een land dat werd geplunderd en mensen die zoveel offers hebben gebracht – en nog altijd brengen – in de naam van Europa.”

klik op afbeelding voor een vergroting

eurozone-greece-poverty

3 Responses to Grieken zakken dieper weg in armoede

 1. Rob Alberts schreef:

  En zo laten de andere Europeanen de Grieken lijden.

  Bezorgde groet,

 2. Martijn schreef:

  Triest maar duidelijk verhaal. Het EU concept zoals beleden vanuit Brussel werkt niet. Omarm het motto: “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”, stoppen met de huidige EU. Brexit als voorbeeld. Hierover gepredikte hel-en-verdoemenis scenario’s door de Brusselse EU technocraten zijn tot op heden uitgebleven.
  De angst voor Trump, Poetin, May en “populistische” EU-burgers stroomt als bruine bagger uit de Brusselse broeken.

  Ieder Europees land is in staat handelsakkoorden af te sluiten met andere landen. Met respect voor elkaars belangen en culturele achtergrond. Daar is geen Brussel-EU voor nodig.

  Dus nogmaals, einde EU. Geef Griekenland daarmee de kans zich van dat juk te bevrijden en ZELF het land weer op te bouwen.
  Premier Tsipras, werk aan de Griekse winkel!!!
  Als wij kunnen helpen, graag, maar zonder EU.
  Martijn.

 3. […] Grieken zakken dieper weg in armoede […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: