Athene lost lening van 2 miljard af aan ESM

euro muntenGriekenland heeft een lening van 2 miljard euro afgelost die in 2015 was verstrekt door het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), het permanente noodfonds voor de redding van EU-lidstaten in financiële problemen.

In 2015 ontving Athene 5,4 miljard euro om een aantal noodlijdende banken van extra kapitaal te voorzien. In het geval van de Nationale Bank van Griekenland (NBG) werd daarbij de eis gesteld dat die een dochteronderneming zou verkopen en de opbrengst zou gebruiken om de lening af te lossen.

Dat dit nu gebeurd is, beschouwt het ESM als een positief signaal. “De snelle terugbetaling toont aan dat Griekenland een betrouwbare contractpartner is. Het is ook een teken dat de herstructurering van de Griekse bankensector goed vordert”, aldus ESM-directeur Klaus Regling.

‘Geld, goud of vastgoed als extra onderpand’

Regling zei vandaag in een interview met de Duitse krant Bild dat Griekenland veel minder geld nodig heeft dan de 86 miljard die is gereserveerd in het derde steunpakket. “In augustus 2018 (als het programma met opgelegde hervormingsmaatregelen is afgelopen) zal het ESM waarschijnlijk minder hebben uitbetaald, omdat de Griekse begroting zich beter heeft ontwikkeld dan verwacht”, denkt Regling.

De Beierse minister van Financiën Markus Söder (CSU) pleit in Bild voor een hardere houding in de onderhandelingen met Griekenland. Hij oppert dat Athene alleen nieuwe steun van zijn kredietverstrekkers zou moeten krijgen tegen extra onderpand zoals contant geld, goud of vastgoed. “We hebben behoefte aan een plan B”, aldus Söder, die in 2012 een van de grootste voorstanders van een Grexit was. In datzelfde jaar noemde Der Spiegel hem één van de tien gevaarlijkste Europese politici.

De onderhandelingen tussen Griekenland, de andere Eurolanden en het IMF verlopen al tijden zeer moeizaam. De Grieken willen niet verder snijden in de pensioenen, wat wel door de kredietverleners wordt geëist. Het IMF pleit voor een verlichting van de Griekse schuld, maar daar willen de Eurolanden – met Duitsland en Nederland voorop – niet van weten.

De Duitse regering verzet zich tegen schuldverlichting voor Griekenland en zegt dat het huidige steunprogramma kan alleen doorgaan als het IMF meedoet. Het IMF heeft nog niet besloten of het meedoet met het derde steunprogramma voor Griekenland.

Advertenties

4 Responses to Athene lost lening van 2 miljard af aan ESM

 1. Martijn schreef:

  Als ik geld leen, dien ik dat terug te betalen. Dat geldt voor iedere lener, ook voor Griekenland. Als met schuldverlichting (IMF)kwijtschelding wordt bedoeld, valt dat terecht niet in goede aarde bij de geldverstrekkende EU partners (D+NL).
  Griekenland is in stijgende lijn. Als Erdogan nog even doorgaat met zijn afschrikwekkend regime, zullen veel toeristen voor Griekenland kiezen als vakantiebestemming. Belangrijke inkomstenbron voor dit EU-land.
  Martijn.

  • Natascha schreef:

   Kwijtschelding van de schuld is niet aan de orde voor het IMF. Uitstel voor de rentelasten tot 2040 en verlenging van de looptijd van de leningen tot 2070 zouden wel mogelijke opties zijn.

 2. Martijn schreef:

  Akkoord, geen kwijtschelding, maar schuldverlichting: uitstel voor rentelasten tot 2040 (23 jaar), verlenging looptijd van leningen tot 2070 (53 jaar). Ben ik al dood en verbrand en bestaat de EU waarschijnlijk ook niet meer.
  Martijn.

 3. […] Athene lost lening van 2 miljard af aan ESM […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: