Feta verliest beschermde status in CETA-verdrag

fetaGriekse zuivelproducenten zijn woedend  omdat feta zijn beschermde oorsprongsbenaming (BOB) kwijtraakt na het sluiten van het CETA-handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada.

Een federatie van lokale zuivelproducenten (SEVGAP) noemde het ‘schandalig’ en beschuldigde Griekse Europarlementariërs die voor het handelsakkoord stemden van verraad. De belofte van de EU over vijf jaar nog eens te kijken naar de beschermde oorsprongsbenaming van feta, is volgens de SEVGAP slechts een lokkertje om de Griekse regering over de streep te trekken om het CETA-akkoord te ondertekenen.

Door het kwijtraken van de beschermde oorsprongsbenaming mogen Canadese bedrijven voortaan  ook witte kaas produceren en die feta noemen. In 2013 werd nog een akkoord gesloten met Canada waarin stond dat bij nieuwe producten alleen de omschrijving ‘feta-achtig’ is toegestaan en op het etiket niets mag verwijzen naar Griekenland.   Canadese bedrijven die voor oktober 2013 de naam feta gebruikten mochten dat gewoon blijven doen.

In 2015 stond het handelsverdrag tussen de Europse Unie en Canada op de tocht omdat Griekenland alleen wilde tekenen als feta ook in het Noord-Amerikaanse land een beschermde status krijgt. Volgens de Grieken is feta een onderdeel van het culturele erfgoed, omdat de kaas al 6000 jaar in het land wordt gemaakt.

Feta behoudt in de EU wel zijn beschermde oorsprongsbenaming. Sinds 2005 mag feta in de EU alleen feta heten als de kaas minstens 70 procent schapenmelk bevat en afkomstig is uit een van de gespecificeerde Griekse streken. Voor imitatie-feta worden namen als witte kaas, saladekaas of ‘Griekse stijl’-kaas gebruikt.

Het vrijhandelsverdrag CETA dat de Europese Unie en Canada eind oktober 2016 ondertekenden werd deze week goedgekeurd door het Europees Parlement. Het handelsverdrag werd aangenomen met 408 stemmen voor en 254 stemmen tegen, 33 Europarlementariërs onthielden zich van stemming. CETA zal de komende maanden gefaseerd in werking treden.

Advertenties

5 Responses to Feta verliest beschermde status in CETA-verdrag

 1. Anita Snippe schreef:

  nou ja zeg, belachelijk.

 2. William Spekking schreef:

  Met zulke “vrienden in de EU” heb je geen vijanden nodig.

 3. Martijn schreef:

  De EU verkwanselt dus de beschermde oorsprongsbenaming, feta, van EU-land Griekenland, in een deal met niet-EU land, Canada. Terechte woede van de Griekse zuivelproducenten. Die deal had Griekenland beter zelf met Canada kunnen sluiten, zonder EU regelzucht. Had het Griekenland ook nog wat kunnen opleveren onder Griekse voorwaarden.
  Martijn.

 4. […] Feta verliest beschermde status in CETA-verdrag […]

 5. […] jaar waren Griekse zuivelproducenten woedend omdat feta zijn beschermde oorsprongsbenaming (BOB) kwijtraakt na het sluiten van het CETA-handelsverdrag tussen de Europese Unie en […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: