Gucci vangt bot: geen catwalk op Acropolis

acropolisModehuis Gucci mag deze zomer geen modeshow houden op de Acropolis in Athene. De Centrale Archeologische Raad van Griekenland (KAS), die toezicht houdt op alle archeologische sites in het land, heeft het verzoek van het luxe modemerk afgewezen.

Gucci wilde toestemming voor een 15 minuten durende modeshow op 1 juni. Er zou een lange catwalk moeten komen tussen het Erechtheion en de noordzijde van het Parthenon, plus een kleedruimte, tribunes, lichtmasten en geluidsinstallatie. Op de gastenlijst zouden ongeveer 300 namen staan, waaronder ook enkele Hollywood-sterren. Ook wilde het Italiaanse modehuis een licentie om het hele evenement te filmen.

Als tegenprestatie beloofde Gucci  2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor restauratiewerk op de Acropolis of voor een ander soortgelijk project dat door de Griekse autoriteiten werd aangewezen.

Maar de Griekse Centrale Archeologische Raad wil er niets van weten. Het evenement is in strijd met het unieke culturele karakter van de Acropolis, zegt de KAS in een officiële verklaring. “De monumenten zijn symbolen van de beschaving en staan op de culturele werelderfgoedlijst van UNESCO.”  Soortgelijke verzoeken werden in het verleden ook bijna altijd afgewezen door de KAS.

Cultuurminister Lydia Koniordou staat achter het besluit van de KAS. “Het Parthenon is een belangrijk monument en een universeel symbool dat wij Grieken moeten beschermen, in het bijzonder tijdens onze voortdurende inspanningen voor de hereniging van de Parthenon Marbles”, zei zij tegen publieke omroep ERT.

Ook de directeur van het Acroplis Museum vindt het een goede zaak dat de modeshow niet mag doorgaan. “Het Parthenon en de Acropolis hebben geen reclame nodig. Zo’n evenement levert geen voordeel op”, aldus Dimitris Pantermalis. “Het culturele symbool moet niet gedegradeerd worden tot decorstuk voor een modeshow.”

In 1951 was de Acropolis wel het decor van een iconische fotoshoot voor de nieuwe collectie van de Franse couturier Christian Dior. De modellen poseerden voor de Kariatiden van het Erechtheion. De foto’s werden gemaakt door Jean-Pierre Pedrazzini van het gerenommeerde Franse tijdschrift Paris Match.

De fotoshoot van Dior in 1951

De fotoshoot van Dior in 1951

5 Responses to Gucci vangt bot: geen catwalk op Acropolis

  1. Martijn schreef:

    Modehuizen zoals Gucci hebben wereldwijd genoeg mogelijkheden en locaties om hun decadente elite-collecties te tonen. Terecht weigert KAS dit te laten plaatsvinden op Grieks cultureel erfgoed, ondanks de voorgehouden vette Gucci worst van 2 miljoen euro voor restauratiewerk. Groot respect voor KAS en cultuurminister Lydia Koniordou. Griekse wijsheid en trots overstijgen de commerciële wens van Gucci. Misschien komt het Colosseum in Rome in aanmerking?
    Martijn.

  2. […] Gucci vangt bot: geen catwalk op Acropolis […]

  3. […] Gucci vangt bot: geen catwalk op Acropolis […]

  4. […] het Italiaanse modehuis Gucci ving in 2017 bot bij de Centrale Archeologische Raad. Gucci wilde toestemming voor een 15 minuten durende modeshow […]

  5. […] het Italiaanse modehuis Gucci ving dat jaar bot. De KAS gaf geen toestemming voor een 15 minuten durende modeshow op de Acropolis en een licentie […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: