Eurogroep stelt besluit over Griekenland uit

euro_vraag_crisisDe Eurogroep neemt op 20 februari nog geen besluit over de volgende stap bij de financiële steun aan Griekenland. Eerst moeten er precieze afspraken met de Grieken worden gemaakt over verdere hervormingen.

Dat zei Eurogroep-voorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. Waarschijnlijk komt die overeenkomst er pas in maart.

Op dit moment wordt het derde reddingsprogramma voor Griekenland uitgevoerd. “Dat vergt heel veel maatregelen”, aldus Dijsselbloem. Er zijn er nog ingrepen nodig bij de pensioenen en op de arbeidsmarkt en verdere aanpassingen van het belastingstelsel.

“Daar zijn we nu over in gesprek met het IMF, dat daar streng op is en met de Grieken, die daar soms tegenaan hikken omdat het politiek moeilijke kwesties zijn. Maar we blijven daar gestaag aan werken”, zei Dijsselbloem. Pas als de ‘second review’ van het leenprogramma is afgerond kan er weer geld worden overgemaakt naar de Grieken.

De president van de Griekse Centrale Bank, Yiannis Stournaras, uitte gisteren in het Griekse  parlement zijn zorgen over het uitblijven van een akkoord. “Als we er deze maand niet uitkomen, volgt een nieuwe periode van onzekerheid waardoor een deal lastiger wordt en het economische herstel gevaar loopt”, zei Stournaras. Hij vreest dat buitenlandse investeerders wegblijven en dat de Griekse banken weer onder druk zullen komen.

Dijsselbloem deelt die zorgen van Stournaras niet. “Ik begrijp die waarschuwingen niet, want Griekenland heeft pas weer een lening nodig tegen de zomer, vooral om een oude lening af te lossen. Dus het is niet zo dat ze nu in een acute crisis zitten”, aldus de Eurogroep-voorzitter bij RTL Z.

Griekenland moet deze zomer ongeveer 7,2 miljard euro aan leningen aflossen. Athene kan dat alleen doen als er een nieuwe tranche van de lening van 86 miljard euro is uitbetaald.

4 Responses to Eurogroep stelt besluit over Griekenland uit

  1. Martijn schreef:

    Heb meer begrip voor de zorgen van Yiannis Stournaras dan voor de begriploze uitspraak van Dijsselbloem als Eurogroep voorzitter.
    Als IMF steun aan Griekenland beëindigt, zal EU dat ook doen. Dus terechte zorgen van Stournaras.
    Martijn.

  2. […] Eurogroep stelt besluit over Griekenland uit […]

  3. […] Eurogroep stelt besluit over Griekenland uit […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: