Muzieklegende Loukianos Kilaidonis (74) overleden

loukianos_kilaidonisDe Griekse zanger, componist en tekstschrijver Loukianos Kilaidonis is op 74-jarige leeftijd overleden. Hij was onlangs in het ziekenhuis opgenomen met hartfalen na een luchtweginfectie.

Kilaidonis werd in 1943 geboren in Kypseli en studeerde architectuur aan de Aristoteles Universiteit in Thessaloniki en de Nationale Technische Universiteit van Athene. In plaats van een loopbaan als architect koos Kilaidonis voor een muzikale carrière.

Vanaf de jaren 70 schreef hij nummers voor theater, film en televisie en werkte hij samen met veel bekende Griekse zangers en filmregisseurs. Zo maakte hij bijvoorbeeld de muziek voor de film De komedianten (Ο θίασος) van  Theodoros Angelopoulos. Hij zong voor de eerste keer zijn eigen nummers in 1973, toen in Griekenland de junta aan de macht was. Deze plaat, die die illegaal was, was een mijlpaal in zijn carrière en inspireerde een hele generatie. 

Op 25 juli 1983 organiseerde Kilaidonis een groot openluchtconcert op het strand bij Vougliameni, waar grote artiesten als Dionyssis Savvopoulos, Vaggelis Germanos, Giorgos Dalaras en Afroditi Manou optraden voor een publiek van 70.000 tot 100.000 mensen. Het ‘Griekse Woodstock’ legde de basis voor de Griekse beachpartycultuur in de jaren 80.

In 1999 richtte Kilaidonis met zijn vrouw (actrice Anna Vagena) het Metaxourgeio muziekcentrum op waar hij regelmatig optrad. Tijdens zijn loopbaan maakte Kilaidonis meer dan twinig albums en scoorde hij tientallen hits, waaronder ‘Ik ben een arme en eenzame cowboy’ (Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάουμποϋ), ‘Op een dag van een Maria’ (Μια μέρα μιας Μαίρης) ‘De hymne van de zwarte hond’ (Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών) en ‘Disco’ (Ντίσκο).

Kilaidonis was ook geliefd vanwege zijn humor en menselijkheid. Zijn familie vraagt om ter nagedachtenis aan Kilaidonis geld te doneren voor een arme familie  die hij onder zijn hoede had genomen.

2 Responses to Muzieklegende Loukianos Kilaidonis (74) overleden

  1. […] Muzieklegende Loukianos Kilaidonis (74) overleden […]

  2. […] een cover opgenomen van ‘Tha Kátso Spiti’ (Ik zit thuis), een populair nummer van de zanger Loukianos Kilaidonis uit 1986. In de bijbehorende video is te zien hoe de zangers en componisten thuis hun dagelijkse […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: