Hongerstaking in vluchtelingenkamp Elliniko

hongerstaking_ellinikonOngeveer 200 vluchtelingen en migranten in het Elliniko-kamp zijn vanmorgen in hongerstaking gegaan uit protest tegen de erbarmelijke leefomstandigheden in de gebouwen op het terrein van het voormalige vliegveld bij Athene.

Ze leven er in oude gebouwen en stadions (die er werden gebouwd voor de Olympische Spelen van 2004).

De hongerstakers willen dat de inwoners van het Elliniko-kamp geleidelijk worden verhuisd naar noodwoningen in de stad en dat er iets wordt gedaan aan de slechte hygiëne in het kamp. Ook eisen ze warm water en toegang tot onderwijs voor de kinderen in het kamp. De demonstranten willen dat de minister van Migratie onmiddellijk ingrijpt.

De actie wordt ondersteund door KEERFA, een Griekse beweging tegen racisme en fascisme. Volgens KEERFA worden de basisbehoeften voor een menselijk bestaan niet voldoende gerespecteerd. Er is een tekort aan melk en luiers, geen warm water om te douchen, het eten is slecht en er zijn te weinig vertalers. Ook heeft de beweging kritiek op de wijze van communicatie tussen asielzoekers en de overheid, die volledig via Skype verloopt.

In het Elliniko-kamp, dat in de herfst van 2015 werd ingericht als tijdelijk opvangkamp voor vluchtelingen uit Afghanistan, verblijven momenteel 1300 mensen. Het was de bedoeling dat het kamp in juli 2016 ontruimd zou worden.

Advertenties

2 Responses to Hongerstaking in vluchtelingenkamp Elliniko

  1. […] Hongerstaking in vluchtelingenkamp Elliniko […]

  2. […] Mensenrechtenorganisaties luidden al diverse keren de noodklok over de erbarmelijke leefomstandigheden in het tentenkamp. Zij noemden de situatie in Elliniko ‘mensonterend’. Vorige zomer zaten veel te veel mensen samengepakt in tenten in de verzengende hitte. Ook was er te weinig voedsel en was er veel criminaliteit in het kamp. In februari gingen mensen in het kamp in hongerstaking. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: