Turkije dreigt met militair ingrijpen in Egeïsche Zee

egeischezee_imiaDe spanningen tussen Griekenland en buurland Turkije zijn weer verder opgelopen. Ankara beschuldigt Griekenland van provocerende acties en waarschuwt dat er ‘geen weg terug is’ als de situatie in de Egeïsche Zee escaleert.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei in een interview met de krant Hurriyet dat opmerkingen en acties van de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos voor problemen zorgen tussen de twee buurlanden. Dat gedrag zou volgens Cavusoglu ‘ongewenste gevolgen’ kunnen hebben voor de bilaterale betrekkingen.

De waarschuwing van Cavusoglu kwam een dag nadat de Griekse defensieminister over de Imia-eilandjes vloog en een krans in zee gooide ter nagedachtenis aan de drie Griekse militairen die op 31 januari 1996 tijdens de Imia-crisis met hun helikopter neerstortten. Griekenland en Turkije hebben al jaren een conflict over de soevereiniteit van de twee onbewoonde eilandjes in de Egeïsche Zee.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken noemde de Griekse kranslegging een provocatie en zei dat Turkije de helikopter met de minister aan boord zou neerhalen als Kammenos nog een keer over de eilanden vliegt. “Deze minister provoceert voortdurend. Griekenland provoceert al heel lang. Wij gedragen ons verstandig en daarom zijn er geen spanningen met onze buren”, beweert Cavusoglu.

De verhoudingen tussen Griekenland en Turkije staan al enige tijd weer op gespannen voet, nadat de Turkse president vorig jaar liet weten het Vredesverdrag van Lausanne, dat in 1923 de landsgrenzen tussen Turkije en Griekenland bepaalde, niet te accepteren. De spanning is verder opgelopen nadat de Griekse Hoge Raad vorige week besloot om acht Turkse militairen niet uit te leveren aan Turkije, omdat het onwaarschijnlijk is dat ze er een eerlijk proces krijgen. De acht worden verdacht van medeplichtigheid aan de coup in juli, maar ontkennen elke betrokkenheid.

Ankara waarschuwde dat het vonnis gevolgen zou hebben. Vier dagen geleden verscheen er plots een Turks oorlogsschip in de territoriale wateren van Griekenland, met de de stafchef van de Turkse strijdkrachten aan boord. Gisteren hebben Turkse gevechtsvliegtuigen 138 keer het Griekse luchtruim geschonden. De Turkse vice-premier Veysi Kaynak dreigde gisteren ook met militair ingrijpen als Griekenland (onbewoonde) eilanden in de Egeïsche Zee gaat exploiteren.

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Kotzias zei dat zijn land ‘helemaal geen spanningen wil, maar niet zal toegeven aan druk van Turkije’.

6 Responses to Turkije dreigt met militair ingrijpen in Egeïsche Zee

 1. Martijn schreef:

  Griekenland en Turkije zijn beide Nato-lid. Met het dictatoriale optreden van Erdogan en zijn onverbloemd vijandige houding tegenover o.a. Griekenland, zet hij dit lidmaatschap op het spel en verspeelt de steun van de overige Nato bondgenoten. Griekenland behoort tot Europa en is EU-lid. Iets wat Turkije hopelijk nooit zal worden en kan vergeten.
  Erdogan gooit zijn eigen glazen in met zijn islam geöriënteerde politiek. De Lira ligt op zijn gat, buitenlandse investeerders hebben geen trek meer en toeristen al helemaal niet. Arme Turken, nu, en in de nabije toekomst, noodzakelijk voedsel wordt straks onbetaalbaar.
  Griekenland, ideetje. Verover Europees Turkije en wijzig de naam van Istanbul in Constantinopel. Hoe? Word vrindjes met Poetin en leer hoe hij dat aanpakte met De Krim. Zal Erdogan niet leuk vinden, maar geld om er iets tegen te doen heeft hij niet meer.
  Pak vervolgens geheel Cyprus en maak het een autonome Griekse provincie.
  Ideetje, niet meer.
  Martijn.

 2. […] Turkije dreigt met militair ingrijpen in Egeïsche Zee […]

 3. […] Turkije dreigt met militair ingrijpen in Egeïsche Zee […]

 4. […] Turkije dreigt met militair ingrijpen in Egeïsche Zee […]

 5. […] Turkije dreigt met militair ingrijpen in Egeïsche Zee […]

 6. […] Turkije dreigt met militair ingrijpen in Egeïsche Zee […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: