Turkije heeft Griekenland geprovoceerd door met een oorlogsschip de territoriale wateren van het buurland binnen te varen. Het schip en twee andere boten naderden rond 10.30 uur vanmorgen de Imia-eilanden in de Egeïsche Zee.
De Griekse marine reageerde door een fregat naar het Turkse oorlogsschip te sturen. Het fregat escorteerde de Turkse schepen buiten de Griekse wateren.
De twee buurlanden twisten al ruim twintig jaar over de twee onbewoonde eilandjes in de Egeïsche Zee. In 1996 leidde het conflict zelfs bijna tot een echte oorlog tussen Griekenland en Turkije. Imia (of Kardak zoals de Turken het noemen) ligt tussen Griekenland en Turkije, op ongeveer 10 kilometer van Kalymnos en 7 kilometer vanaf Bodrum.
In de Turkse media verscheen een foto van de stafchef van de Turkse strijdkrachten, Hulusi Akar , en enkele andere hoge militairen op het oorlogsschip met het eiland Imia op de achtergrond.
Griekenland beschouwt het incident bij Imia als een reactie op het besluit van de Hoge Raad om acht Turkse militairen niet uit te leveren aan Turkije, omdat het onwaarschijnlijk is dat ze er een eerlijk proces krijgen. De acht worden verdacht van medeplichtigheid aan de coup in juli, maar ze ontkennen elke betrokkenheid.
Kort na de uitspraak van de Hoge Raad kwamen de eerste woedende reacties uit Turkije. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Griekenland faalt in de strijd tegen terrorisme en zei dat de uitspraak politiek gemotiveerd zou zijn. Ankara tekende protest aan tegen de beslissing en blijft om uitlevering van de militairen vragen.
Ook waarschuwde Turkije dat het vonnis gevolgen zou hebben: “De impact van dit politiek gemotiveerde besluit op onze wederzijdse betrekkingen, onze samenwerking in de strijd tegen terrorisme en onze samenwerking wat betreft andere regionale zaken zal grondig tegen het licht worden gehouden.” Griekenland vreest dat Turkije de grenscontroles die onderdeel zijn van het vluchtelingenverdrag met de EU zal versoepelen, waardoor er een nieuwe stroom vluchtelingen naar de Griekse eilanden op gang kan komen.
De verhoudingen tussen Griekenland en Turkije staan al enige tijd weer op gespannen voet, nadat de Turkse president vorig jaar liet weten het Vredesverdrag van Lausanne, dat in 1923 de landsgrenzen tussen Turkije en Griekenland bepaalde, niet te accepteren.
[…] Turks oorlogsschip vaart Griekse wateren in […]
Kinderachtige spelletjes voortkomend uit “volwassenen” machtshonger.
Onbewoonde eilandjes claimen. China kan daar ook wat van in haar regio.
Territoriaal stelt het niets voor, het gaat om macht en “wie is de sterkste?” Bijzonder kinderlijke houding die wèl in een bloedig conflict kan resulteren. Cyprus en De Krim zijn een voorbeeld, evenals “afvallige provincie” Taiwan (Formosa voor de ouderen).
Griekenland, volhard in uw menselijke en EU benadering, lever die Turkse militairen niet uit en laat u niet intimideren door Turkse repressie.
Martijn.
Zo begon Nasi Duitsland ook.Maar Turkije en Griekenland zijn leden van de NATO.Van deze organisatie zijn nog meer landen lid.
Niet alleen Trump, maar Erdogan is een groter gevaar voor de vrede in Europa,terwijl Turkije behoort tot het werelddeel Azië.
Turkije heeft eigenlijk niets te zoeken in Europa.Turks geld wordt steeds minder waard.Het toerisme stort in. De straten in de grote steden zijn leeg.De mensen leven in angst.Toch komt er een keer een bijltjes dag.Een dag dat de veroorzakers daarvan ter verantwoording worden geroepen.Tot nu toe heeft dat in ieder land plaats gevonden waar idioten dachten met hun meelopers de macht te kunnen grijpen en hun beurs te kunnen spekken.Vraag dat maar aan de generaals die ook een staatsgreep pleegden in Griekenland.
Grotendeels mee eens, beste Nicolas, met dank.
Turkije heeft in het huidige Europa, de EU, niets te zoeken. Bedenk echter wel dat de Ottomanen (Turken) al eerder aan de Zuidoost Europese poorten hebben gerammeld. Gestopt door militaire interventie van o.a. Oostenrijk en Hongarije. Ja, eeuwen geleden, weliswaar, maar de vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Cliché en niet erg origineel, waarvoor excuus.
Dat Turkije lid is van de NATO, net als Griekenland, is een Westers belang. Vergelijkbaar met NATO lidmaatschap van de Baltische landen en Polen. Poetin plagen en territorium/machtsdrift intomen.
Tenslotte, verwar het kostelijk Indonesisch gerecht “nasi” niet met het verwerpelijke Duitse “nazi” (zonder hoofdletter).
Martijn.
[…] waarschuwde dat het vonnis gevolgen zou hebben. Vier dagen geleden verscheen er plots een Turks oorlogsschip in de territoriale wateren van Griekenland, met de de stafchef van de Turkse strijdkrachten aan […]
[…] volgt op een reeks schendingen van het Griekse luchtruim door Turkse gevechtsvliegtuigen en een eerdere provocatie van een Turks oorlogsschip bij de Imia-eilanden in de Egeïsche […]
[…] Het aantal schendingen van het Griekse luchtruim door Turkse gevechtsvliegtuigen is fors toegenomen en er werden enkele provocerende acties uitgevoerd in de Egeïsche Zee. Een militair patrouilleschip loste schoten bij het Griekse eiland Farmakonissi, nadat eerder een oorlogsschip met de stafchef van de Turkse strijdkrachten aan boord langs de Imia-eilanden was gevaren. […]
[…] bepaalde, niet te accepteren. Dit jaar voer Turkije al een paar keer met een oorlogsschip de Griekse territoriale wateren binnen en werd het Griekse luchtruim talloze malen geschonden door Turkse gevechtsvliegtuigen. Die acties […]