Drie vluchtelingen overleden in Griekse kampen

kamp-moriaIn kamp Moria op Lesbos zijn deze week twee vluchtelingen overleden. Gisteren werd een 46-jarige Syriër dood aangetroffen in zijn tent. Hij zou zijn overleden aan koolmonoxidevergiftiging, veroorzaakt door een geïmproviseerde kachel. Eerder deze week overleed een 22-jarige Egyptenaar, vermoedelijk aan de gevolgen van een hartkwaal.

In het ziekenhuis op Samos overleed deze week een 41-jarige Irakees nadat hij in het vluchtelingenkamp waar hij woonde een hartstilstand had gekregen. Volgens de krant Efimerida ton Syntakton leed de man aan een hoge bloeddruk en diabetes en had hij een maand geen medicatie gekregen. De Irakees woonde sinds begin december vorig jaar met zijn vrouw en drie kinderen in het kamp.

Het zijn niet de eerste mensen die overlijden in een van de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. In november vorig jaar kwamen een vrouw en een kind om het leven in kamp Moria op Lesbos toen een gasfles in hun tent explodeerde. De sterfgevallen lijken een gevolg de barre omstandigheden in de zogenaamde ‘hotspots’.

Annerieke Berg van Stichting Bootvluchteling noemt de situatie in kamp Moria op Lesbos ‘verschrikkelijk’. “Zelfs vrijwilligers die eerder in een vluchtelingenkamp in Bangladesh hebben gewerkt, zeggen dat ze nog nooit zoiets ergs hebben gezien. En dan gaat het over de mensonterende omstandigheden, maar ook over de enorme uitzichtloosheid die daar heerst”, vertelde ze onlangs op de website van de EO.

“Het is dweilen met de kraan open; de paracetamol en antibiotica zijn niet aan te slepen. Verbruikten we voorheen zo’n tweehonderd euro per dag aan medicijnen, momenteel zitten we op duizend euro per dag”, aldus Berg.

Vrieskou en sneeuwval hebben de situatie voor de gestrande vluchtelingen en migranten de afgelopen weken nog verder verslechterd. Tien mensen zouden zijn bezweken door de kou. De Griekse regering heeft veel kritiek gekregen omdat zij er niet voldoende aan doet om de omstandigheden in de overvolle kampen te verbeteren.

Update 30/01: In kamp Moria is vandaag een derde vluchteling overleden. Het gaat om een jonge man uit Pakistan van  ongeveer 20 jaar. Waarschijnlijk overleed hij aan een koolmonoxidevergiftiging, Een 30-jarige Afghaan die met hem een tent deelde, is in het ziekenhuis opgenomen.

One Response to Drie vluchtelingen overleden in Griekse kampen

  1. […] Drie vluchtelingen overleden in Griekse kampen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: