Doek valt voor Ta Nea en To Vima

taneaHet Griekse dagblad Ta Nea en zondagskrant To Vima houden op te bestaan. Uitgever Lambrakis Press Group liet in een verklaring weten dat de publicatie van de kranten wordt gestaakt vanwege financiële problemen.

Het moederbedrijf, dat gebukt gaat onder grote schulden, heeft als gevolg van de economische crisis onvoldoende geld in kas om de drukkerijen te betalen. De kranten kunnen daardoor niet meer gedrukt en verspreid worden. Daarnaast wordt uitgever Stavros Psycharis vervolgd wegens belastingontduiking en witwassen.

Volgens de Lambrakis Press Group zijn de banken medeschuldig aan de problemen. Het beedrijf moet naar eigen zeggen alle inkomsten afstaan doordat er een grote schuldenlast is opgebouwd. Door de banken zou geen rekening gehouden worden met de kosten voor het laten drukken en verspreiden van de nieuwsbladen.

In december vorig jaar gingen journalisten en andere werknemers van Ta Nea en andere publicaties van de uitgever in staking omdat ze al sinds augustus geen salaris meer hadden ontvangen. Bij het bedrijf werken meer dan 500 mensen.

Ta Nea verscheen voor het eerst op 28 mei 1931 onder de titel Αθηναϊκά Νέα (Atheens Nieuws). Het was jarenlang de bestverkochte krant van Griekenland en het vlaggenschip van de Lambrakis Press Group. De laatste jaren daalde de oplage van het dagblad door de opkomst van internet en de economische crisis in Griekenland.

De afgelopen jaren verdwenen ook de links-liberale Eleftherotypia (2014) en de conservatieve Apogevmatini (2010) als gevolg van de crisis. To Vima stopte een paar jaar geleden als dagelijks ochtendblad en verschijnt nu alleen nog in een zondageditie.

4 Responses to Doek valt voor Ta Nea en To Vima

  1. Rob Alberts schreef:

    Jammer!

    Persvrijheid heeft ook met democratie te maken.

    Bezorgde groet,

  2. […] Doek valt voor Ta Nea en To Vima […]

  3. […] Griekse kiosken. Dat meldt de krant op zijn website. Vorige maand werd de publicatie van de krant gestaakt vanwege financiële problemen bij uitgever Lambrakis Press Group […]

  4. […] Group gaat gebukt onder grote schulden en begin dit jaar liet de uitgever weten dat weten dat de publicatie van Ta Nea en To Vima werd gestaakt. Een maand later verschenen ze weer nadat de rechter bepaalde dat de bank de rekeningen van de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: