Helft Griekse families afhankelijk van één pensioen

geld_minder_portemonneeEen op de drie Griekse huishoudens telt minstens één persoon die werkloos is – wat neerkomt op zo’n 1,1 miljoen gezinnen. En voor bijna de helft (49,2 procent) van alle huishoudens is het pensioen van een van de familieleden de enige bron van inkomsten.

Dat blijkt uit een studie naar de inkomsten en uitgaven van Griekse huishoudens door het instituut voor kleine ondernemingen van de Griekse Verbond van Vakverenigingen IME GSEVEE. Uit het onderzoek blijkt ook dat drie kwart van de huishoudens (75,3 procent) hun inkomen in 2016 aanzienlijk zag dalen.

In ruim een op de vijf huishoudens (22,4 procent) verdient iemand minder dan het officieel vastgestelde minimumloon van 586 euro en 37,1 procent van de Griekse huishoudens moet rondkomen van minder dan 10.000 euro per jaar.

Nog enkele cijfers uit het rapport:

  • 73,5 procent van de respondenten verwacht dat de financiële situatie nog slechter wordt
  • 5,1 procent verwacht een verbetering in de financiële situatie
  • 9,7 procent van de ondervraagden heeft minstens een familielid dat naar het buitenland is vertrokken
  • Van alle werklozen heeft 73,3 procent minstens een jaar geen betaald werk
  • 21,3 procent van de huishoudens heeft een schuld bij de belastingdienst
  • 34 procent denkt dat ze dit jaar hun belastingen niet kunnen betalen
  • 21,3 procent van de huishoudens heeft een schuld bij de bank
  • Slechts 1,5 procent van de huishoudens kan geld opzij leggen

Van de ondervraagden zegt 16 procent niet genoeg inkomen te hebben om te voorzien in de basisbehoeften en bijna twee derde van de huishoudens moet gedwongen bezuinigen om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Het meest wordt bezuinigd op kleding en schoenen (53 procent), uitgaan (48,2 procent) en levensmiddelen (40,2 procent).

De IME GSEVEE werd opgericht in 2006 en is een wetenschappelijke adviseur op het economisch en sociaal beleid. De non-profitorganisatie houdt toezicht op strategieën die de overheid doorvoert en evalueert de voortgang van lopende programma’s

Het onderzoek van IME GSEVEE (.pdf)

Advertenties

6 Responses to Helft Griekse families afhankelijk van één pensioen

 1. Martijn schreef:

  Dramatische cijfers. Maar ook verwarrend.
  Studie is uitgevoerd door het instituut voor kleine ondernemingen van het Griekse Verbond van Vakverenigingen, IME GSEVEE.
  Definitie van een Grieks huishouden ontbreekt, is daarmee ook niet gespecificeerd, terwijl dit van grote invloed kan zijn op het huidhoud-inkomen.
  Als deze cijfers alleen de huishoudens van kleine ondernemingen aangesloten bij IME GSEVEE betreffen, geeft het een ongenuanceerd beeld van de toestand van alle Griekse huishoudens. Voor totaalcijfers is de Griekse regering verantwoordelijk, waarop regeringsbeleid zou moeten zijn gebaseerd.
  Martijn Wisman.

 2. Natascha schreef:

  Een particulier huishouden is volgens de definitie van het CBS één of meer personen die samen een woonruimte bewonen en zichzelf niet-bedrijfsmatig voorzien van de dagelijkse behoeften (de Griekse definitie zal hier niet van verschillen)

  De enquête is tussen 14 en 24 november 2016 uitgevoerd (door een onafhankelijk bureau in opdracht van IME GSEVEE) onder 1000 representatieve huishoudens uit heel Griekenland, die via een steekproef werden geselecteerd. Het onderzoek wordt sinds 2012 ieder jaar gehouden, met als doel de gevolgen van de crisis in kaart te brengen.

  De IME GSEVEE werd opgericht in 2006 en is de wetenschappelijke adviseur op het economisch en sociaal beleid. De non-non-profitorganisatie houdt toezicht op strategieën die de overheid doorvoert en evalueert de voortgang van lopende programma’s (ik zal dit ter verduidelijking ook nog even in het bericht zetten)

  Hopelijk is dit een antwoord op je vragen / bedenkingen.

  Hartelijke groet,
  Natascha

  • Martijn schreef:

   Dank voor deze uitleg. Mijn reactie op het artikel komt voort uit kritisch lezen, denken en meevoelen met de Grieken.
   De CBS definitie van een particulier huishouden verdient aanpassing. Één persoon is niet samen.
   Fijn om weerwoord te krijgen. Scherpt de geest.

   Hartelijke groeten,
   Martijn.

 3. […] Helft Griekse families afhankelijk van één pensioen […]

 4. […] een onderzoek van het Griekse Verbond van Vakverenigingen bleek dit voorjaar dat voor bijna de helft (49,2 procent) van alle Griekse families het pensioen van één familielid de enige bron van […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: