Groen licht voor beperkte Griekse schuldverlichting

schuldverlichtingHet Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) en de Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit (EFSF) hebben de deblokkering van kortlopende schuldverlichting maatregelen voor Griekenland goedgekeurd.

De eurolanden hebben een aantal maatregelen voor een verlichting van de Griekse staatsschuld goedgekeurd. Eind volgende week wordt er groen licht gegeven. Volgens ESM-directeur Klaus Regling is het ‘een belangrijke stap in de richting van een verbetering van de houdbaarheid van de Griekse schuld’.

Als de maatregelen op korte termijn volledig worden uitgevoerd, verwacht Regling dat de Griekse schuld in verhouding met het bruto binnenlands product in 2060 met ongeveer 20 procentpunten is verminderd. Om het programma te laten slagen, moet Griekenland volgens het ESM wel blijven hervormen.

In december vorig jaar werd de beloofde verlichting van de Griekse schuldenlast nog opgeschort door de Eurogroep nadat de Griekse premier aankondigde extra geld uit te willen spenderen aan een aantal sociale maatregelen. Volgens de Eurogroep was die actie niet in lijn met de afspraken uit het steunprogramma voor Griekenland.

Het kostte Athene enkele weken om de kredietverleners ervan te overtuigen dat Griekenland trouw bleef aan de belofte om te hervormen en inspanningen te leveren om de staatsschuld af te bouwen.

4 Responses to Groen licht voor beperkte Griekse schuldverlichting

 1. Martijn schreef:

  Griekse schuld t.o.v.Grieks BBP in 2060, onder EU/ ESM-directeur Klaus Regling toezicht en visie met 20 procent(punt) verminderd??? En daarvoor moet geheel Griekenland 43 jaar voor knokken en bezuinigen???
  Mijnheer Regling, Leeft u dan nog? Ik niet.
  En de EU ook niet, dankzij dit catastrofale en belachelijke “EU beleid”.
  EU gaat binnenkort kopje onder en verzuipt, door eigen wangedrag. Ten faveure van Poetin en Trump. Het zij hen gegund tegenover de EU-minkukels.
  Griekenland, vaar uw eigen koers als zeevarende en handelsnatie, net als Nederland. Grexit en Nexit. Spannend jaar, 2017.
  Martijn Wisman.

 2. […] zei eerder deze week dat de Griekse schuld in verhouding met het bruto binnenlands product in 2060 met ongeveer 20 procentpunten kan dalen wanneer alle hervormingen volledig worden […]

 3. […] Groen licht voor beperkte Griekse schuldverlichting […]

 4. […] Groen licht voor beperkte Griekse schuldverlichting […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: