Dijkhoff: Grieken laten steken vallen bij opvang

winter_morialesbosGriekenland heeft grote steken heeft laten vallen bij het regelen van goede opvang van asielzoekers in de winterperiode. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die verantwoordelijk is voor Asielzaken, vandaag in de Tweede Kamer.

De Kamer is verontwaardigd over de ‘beschamende en zeer schrijnende situatie’ op Griekse eilanden waar duizenden migranten in koude tenten en containerwoningen zitten. Vanwege de Turkije-deal zitten ze vast op de Griekse eilanden, waar ze (maandenlang) moeten wachten op de behandeling van hun asielprocedure.  De asielprocedures verlopen uiterst traag,  mede door een tekort aan personeel.

De VVD-politicus zegt dat de Grieken voldoende geld, mensen en andere hulp hebben gekregen voor het winterklaar maken van de opvang. Hij wil de Grieken daar volgende week tijdens een Europees overleg op aanspreken.

Griekenland heeft volgens Dijkhoff in het najaar al 115 miljoen euro van de EU gekregen om te zorgen voor warme opvang in de vluchtelingenkampen. Dat geld kwam bovenop de eerdere 83 miljoen euro die Brussel al voor de Griekse opvang had uitgetrokken.

Die aanvullende 115 miljoen euro was echter niet alleen bestemd voor het winterklaar maken van de kampen op de eilanden.

Volgens het persbericht van de Europese Commissie uit september 2016 was dat slechts één van vier prioriteiten waaraan het geld moest worden besteed – naast hulp voor kwetsbare minderjarigen, toegang tot onderwijs voor vluchtelingkinderen en (voucher)regelingen waarmee vluchtelingen in hun basisbehoeften kunnen voorzien.

De 83 miljoen euro die de EU eerder uittrok voor de hulp aan vluchtelingen in Griekenland wordt uitgegeven door humanitaire partners, waaronder VN-agentschappen, internationale organisaties en geselecteerde NGO’s. De Griekse overheid kan niet controleren wat er met dat geld wordt gedaan.

Advertenties

2 Responses to Dijkhoff: Grieken laten steken vallen bij opvang

 1. Martijn schreef:

  En weer hevige kritiek op Griekenland, dit keer door “onze” staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asielzaken.
  “Griekenland heeft grote steken laten vallen bij het regelen van goede opvang van asielzoekers in de winterperiode.”
  De Tweede Kamer is “verontwaardigd over de “beschamende en zeer schrijnende situatie” op Griekse eilanden.”
  Uiteraard “diep geschokt” zoals dat politiek correct genoemd dient te worden.
  Wat een giga-krokodilletranen vanuit NL, gevoed door de Brusselse EU elite.

  Ter verduidelijking:

  Turkije deal (EU): 3 miljard Euro voor Turkije, mogelijk later nog eens 3 miljard Euro. Dus 6000 miljoen Euro, zesduizend miljoen.
  Dijkhoff vindt dat Griekenland met 83 miljoen en later nog eens 115 miljoen Euro “voldoende geld, mensen en andere hulp” heeft gekregen voor het winterklaar maken van de opvang.
  Wat een arrogantie van een NL staatssecretaris tegenover Griekenland.
  Asielprocedures: Verlopen uiterst traag, mede door tekort aan personeel. Dijkhoff, kijk eens in een schone spiegel. Ditzelfde speelt al jaren in je eigen NL en is nog steeds niet opgelost.
  Europese Commissie (EC): Genoemde 83 miljoen Euro (EU geld) is uitgegeven door “humanitaire organisaties”, waaronder VN agentschappen, internationale organisaties en “geselecteerde” NGO’s. Griekse overheidscontrole op dit EU geld kan/mag niet.

  En toch Griekenland NL/EU-trappen nageven. Bijzonder lafhartig, meneer Dijkhoff. Iemand die allang gevloerd is geef je niet nog een extra schop.
  Die help je overeind, omarmt de “verliezer” en nodig je uit om SAMEN een Ouzo te drinken. Op een betere, gezamenlijke en respectvolle toekomst.
  Martijn.

 2. […] Dijkhoff: Grieken laten steken vallen bij opvang […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: