Verkoop Grieks spoorbedrijf Trainose afgerond

griekse_trein_trainoseHet Griekse spoorbedrijf is nu definitief in Italiaanse handen. De verkoop van Trainose werd vandaag afgerond. Het Italiaanse staatsbedrijf Ferrovie dello Stato betaalde de Grieken 45 miljoen euro.

De Griekse overheid probeerde Trainose al sinds 2013 van de hand te doen, maar regeringswissels en politieke hindernissen stonden de verkoop telkens in de weg. Zonder de verkoop had het Griekse spoorbedrijf meer dan 700 miljoen euro aan staatssteun moeten terugbetalen aan de Europese Unie, wat het einde van Trainose had betekend.

Privatiseren of verkopen van overheidsbedrijven is een van de voorwaarden van het bezuinigings- en hervormingsprogramma waar Griekenland aan moet voldoen om in aanmerking te blijven komen voor internationale financiële steun.

Vorig jaar nam de Duitse luchthavenexploitant Fraport en zijn Griekse partneronderneming Copelouzos al veertien regionale luchthavens in Griekenland over. De privatisering van deze luchthavens levert de Griekse staat 1,25 miljard euro op.

6 Responses to Verkoop Grieks spoorbedrijf Trainose afgerond

 1. bsiebrecht schreef:

  Fantastische deal! 700miljoen schuld en dan verkopen voor 45 miljoen! Is er ook bekend naar wie die 45 miljoen gaat, of is dat te simplistisch gezien? En nu? Wat gaat er gebeuren met die 700 miljoen? Afschrijven? Artikel is wel erg summier. Maar okay zo rommelen we nog wel even door.

  • Natascha schreef:

   De verkoop van de staatseigendommen moet helpen om de staatsschuld van Griekenland te verlagen en is als harde voorwaarde gesteld door Europa voor een nieuwe lening. Het plan is om voor 50 miljard euro aan staatseigendommen in een apart fonds te zetten, waarover zowel Griekenland als Brussel besluiten.

   De Correspondent had vorig jaar een interessant artikel over de privatiseringen in Griekenland en-af-privatisering-van-bijna-alles-zelfs-het-water/1632571615290-19a07b75

 2. […] Verkoop Grieks spoorbedrijf Trainose afgerond […]

 3. […] werden het Griekse spoorbedrijf OSE en veertien regionale luchthavens al […]

 4. […] Griekse spoorbedrijf Trainose werd begin 2017 overgenomen door het Italiaanse staatsbedrijf Ferrovie Dello Stato Italiane. De Italianen legden daarvoor 45 miljoen euro op […]

 5. […] Trainose-directeur Philiposito Tsalidis en enkele bestuursleden van Ferrovio dello Stato Italiane, het moederbedrijf van Trainose, aan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: