Gouden Dageraad-aanhangers vallen school aan

150px-Chrisi_Avgi_LogoEen groep Gouden Dageraad-aanhangers is vandaag onder aanvoering van prominent parlementslid Yiannis Lagos een basisschool binnengevallen. Daarbij werden enkele leraren en ouders bedreigd. De school in Perama, een voorstad van Piraeus, is van plan lessen te organiseren voor 25 vluchtelingkinderen.

De aanval zou gepland zijn door Lagos, die buiten de school ook verbaal geweld gebruikte tegen een politieagent. Daarna drong een groep Gouden Dageraad-aanhangers de school binnen en deelden ze klappen uit aan leraren. “In 27 jaar als leraar heb ik dat nog nooit meegemaakt”, zei een van de leraren in een reactie tegen Skai.

Volgens de extreemrechtse partij kwamen ze in actie nadat ‘bezorgde ouders, Griekse ouders’ aan de bel hadden getrokken. Op videobeelden is te zien dat sommige ouders de aanhangers van Gouden Dageraad helpen als ze een vergaderruimte in de school met geweld willen binnendringen. De leraren uitten kritiek op de politie, die wel aanwezig was bij de school maar niet ingreep.

De secretaris-generaal van het van ministerie Onderwijs veroordeelde de actie en zei dat uitingen van racistisch geweld niet op scholen thuishoren. De burgemeester van Athene liet zich op Twitter in soortgelijke bewoordingen uit. Giorgos Kaminis zei voor de invasie van de school in Perama  ‘alleen schaamte’ te voelen. “Griekenland heeft wetten en waarden”, voegde hij er aan toe.

In augustus vorig jaar werd de parlementaire onschendbaarheid van Yiannis Lagos opgeheven, zodat hij vervolgd kan worden voor zijn betrokkenheid bij een aanval op een buurtcentrum in Ilioupoli, een oostelijke voorstad van Athene.

In juli 2013 werd het centrum, dat onderdak bood aan enkele linkse organisaties, overvallen door een groep van honderd motorrijders die vlaggen en insignes van de Gouden Dageraad droegen. Uit telefoongegevens bleek dat Lagos en collega-parlementslid Nikos Michos de bikers hadden aangevoerd.

Momenteel staan ruim 70 leden van Gouden Dageraad, inclusief de complete partijtop, terecht in een megaproces. Ze worden verdacht van deelname aan en het leiden van een criminele organisatie.

Advertenties

One Response to Gouden Dageraad-aanhangers vallen school aan

  1. […] Gouden Dageraad-aanhangers vallen school aan […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: