Griekenland wil oostelijke Egeïsche eilandjes bevolken

eiland_egeischezeeDe Griekse overheid onderzoekt de mogelijkheden om tientallen kleine eilandjes in de oostelijke Egeïsche Zee te bevolken. Athene zou hiermee territoriale claims van Turkije willen tegenhouden. Dat schrijft dagblad Kathimerini.

Op 28 eilandjes en rotsformaties zouden kleinschalige projecten moeten worden gerealiseerd, zoals de bouw van bakens en militaire buitenposten. Onlangs werd de buitenpost op het eilandje Panaghia, onderdeel van de eilandengroep Oinousses, al versterkt.

Andere geplande maatregelen zijn de aanleg van infrastructuren voor vissers en herders. Dat staat in het plan dat onderminister van Scheepvaart en Eilandzaken Nektarios Santorinios presenteerde aan het Griekse parlement.

Turkije heeft in het verleden regelmatig de Griekse soevereiniteit over enkele onbewoonde eilandjes in de oostelijke Egeïsche Zee betwist. President Erdogan zette vorig jaar de verhouding tussen Griekenland en Turkije weer op gespannen voet door te zeggen dat de eilanden dat gebied van Turkije waren: “We hebben de huidige grenzen nooit vrijwillig geaccepteerd.”

Al sinds de jaren 70 zijn Griekenland en Turkije verwikkeld in een conflict over de territoriale grenzen in de oostelijke Egeïsche Zee. Regelmatig schenden Turkse gevechtsvliegtuigen het Griekse luchtruim als provocatie (2244 keer in 2014 en 1443 keer in de eerste tien maanden van 2015). In 1996 leidde een dispuut over het eilandje Imia – of Kardak zoals de Turken het noemen – zelfs bijna tot een oorlog tussen Griekenland en Turkije.

Het Egeïsche-conflict vindt zijn oorsprong bij de sluiting van het Vredesverdrag van Lausanne in 1923, waarmee de Grieks-Turkse Oorlog van 1921-1922 werd beëindigd. Turkije gaf toen grote delen van het Ottomaanse Rijk op aan Griekenland.

Advertenties

One Response to Griekenland wil oostelijke Egeïsche eilandjes bevolken

  1. […] Griekenland wil oostelijke Egeïsche eilandjes bevolken […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: