UNHCR: Migranten sneller van eilanden naar vasteland

souda_kamp_chiosDe duizenden migranten en vluchtelingen die zijn gestrand op de Griekse eilanden, moeten snel worden overgebracht naar het vasteland of andere Europese landen, vanwege de winterse temperaturen en slechte leefomstandigheden. Dat zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Op Griekse eilanden in de Egeïsche Zee verblijven ongeveer 15.000 mensen in overvolle opvangkampen. In de kampen zijn onvoldoende kachels of andere middelen om warm te te blijven tijdens de wintermaanden. Voor de komende dagen worden zeer lage temperaturen en bar winterweer verwacht en dat baart de UNHCR zorgen.

“Zelfs met de recente inspanningen om de situatie te verbeteren, zijn de leefomstandigheden erg slecht”, zei UNHCR-woordvoerder Adrian Edwards op een persconferentie in Genève. “Als de temperaturen gaan dalen, wordt de noodzaak van betere bescherming nog urgenter. We maken ons zorgen.”

Hulpverleners zullen in de kampen elektrische kachels en isolatie aanleggen en er worden thermische dekens en slaapzakken uitgedeeld, zegt Edwards.

De Griekse autoriteiten beloofden deze week de situatie in de vluchtelingenkampen te verbeteren, na felle protesten van migranten en vluchtelingen over de trage behandeling van hun asielaanvragen en de slechte leefomstandigheden.

In september 2015 werd afgesproken dat 160.000 vluchtelingen uit Griekenland en Italië zouden worden herverdeeld. Tot nu toe zijn er 7760 mensen (voornamelijk niet-Syriërs die weinig kans hebben op asiel in de Europese Unie) naar een ander EU-land overgeplaatst. De UNHCR noemt dat aantal ‘onacceptabel laag’.

5 Responses to UNHCR: Migranten sneller van eilanden naar vasteland

 1. Martijn schreef:

  Hallo UNHCR, richt uw bezorgdheid als VN-vluchtelingenorganisatie aan Brussel en laat Griekenland hier niet alleen voor opdraaien.
  En die 7760 praktisch kansloze niet-Syrische “vluchtelingen” zullen door de ontvangende landen met het Dublin-akkoord direct weer naar het eerst ontvangende EU-land, Griekenland dus, worden teruggestuurd. Nietwaar, minister Ard van der Steur van Justitie en Veiligheid?
  Martijn.

 2. […] UNHCR: Migranten sneller van eilanden naar vasteland […]

 3. […] vijf gevallen bekend van migranten die zijn bezweken door de kou. De Grieken moeten meer doen om te zorgen dat de migranten op het vasteland terechtkunnen, waar meer mogelijkheden zijn om ze te beschermen tegen de kou dan op de eilanden, zegt de UNHCR. […]

 4. […] nog verder verslechterd. Tien mensen zouden zijn bezweken door de kou. De Griekse regering heeft veel kritiek gekregen omdat zij er niet voldoende aan doet om de omstandigheden in de overvolle kampen te […]

 5. […] dat het aantal migranten op het eiland wordt beperkt tot maximaal 4000 en dat er meer mensen worden opgevangen op het Griekse vasteland. “Dat migranten worden vastgehouden op de eilanden is een interpretatie die de regering […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: