Grieken moeten verplicht pinnen voor fiscale aftrek

bankpassenGriekse belastingbetalers hebben vanaf dit jaar alleen recht op een jaarlijkse heffingskorting van 1900 tot 2100 euro als ze 10 tot 20 procent van hun jaarinkomen uitgeven via elektronische betalingen. Dat percentage is afhankelijk van het inkomen.

Wie dat niet doet, krijgt een boete. Voor mensen die in afgelegen delen van het land wonen of die ouder zijn dan 70 jaar wordt een uitzondering gemaakt. Artsen, advocaten, horecazaken en nieuwe bedrijven worden verplicht een betaalautomaat te plaatsen. Bedragen boven de 500 euro mogen niet cash worden afgerekend.

Elektronisch betalen staat in Griekenland nog altijd in de kinderschoenen, al wordt er nu wel – noodgedwongen – vaker met pinpas of creditcard betaald dan een paar jaar geleden. In de zomer van 2015 (toen werd gespeculeerd over een mogelijke Grexit) werd een beperking ingesteld op het bedrag dat Grieken contant konden opnemen van hun rekening. Nog altijd geldt er een limiet van 60 euro per dag. Betalen met een pinpas of creditcard kan wel onbeperkt, voor zover het saldo dat toestaat.

Vorig jaar november stelden Griekse banken voor om belasting te laten heffen over het opnemen van contant geld. De Griekse overheid kwam eerder al met een plan om het opnemen van contant geld aan banden te leggen en daardoor belastingontduiking en fraude aan te pakken. Door betalingen deels verplicht via ‘plastic geld’ te laten verlopen, moet er meer geld via btw en inkomstenbelasting binnenkomen.

Het aanpakken van belastingontduiking en corruptie is één van de eisen die de internationale geldschieters hebben gesteld.

Advertenties

4 Responses to Grieken moeten verplicht pinnen voor fiscale aftrek

 1. Rob Alberts schreef:

  Big brother is watching you, maar dan nu via de banken …

  Begrijpende groet,

 2. Martijn schreef:

  Onplezierige, maar begrijpelijke maatregel om de zwart-geldstroom in te dammen.
  Net als in Nederland, blijven er heel wat mogelijkheden over om niet-geregistreerde betalingen te doen. Vergt enig nadenken en inventiviteit. Denk dat ook Grieken daar hun weg in weten te vinden. Heb nog wel een paar tips.
  Martijn.

 3. […] Verplicht pinnen voor fiscale aftrek […]

 4. […] Grieken moeten verplicht pinnen voor fiscale aftrek […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: