Brief van Griekse minister aan schuldeisers uitgelekt

tsakalotosDe Griekse minister van Financiën Efklidis Tsakalotos heeft de internationale schuldeisers schriftelijk beloofd dat Griekenland zich volledig zal houden aan de verplichte hervormingen.

De brief aan Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem en Europees noodfonds-topman Klaus Regling werd gelekt naar de pers. De krant To Vima publiceerde hem op de website.

Tsakalotos schrijft dat de 617 miljoen euro die premier Tsipras onder 1,6 miljoen gepensioneerden met een laag inkomen wil verdelen, een eenmalige betaling is en geen structureel onderdeel van een pensioenhervorming. Deze actie van de Griekse regering viel niet goed bij enkele eurolanden, waaronder Duitsland.

Ook schrijft de Griekse minister dat de opschorting van de btw-verhoging voor eilanden die getroffen zijn door de vluchtelingencrisis alleen geldt voor 2017 en is opgenomen op de begroting van komend jaar. In de brief erkent hij dat dergelijke maatregelen met fiscale gevolgen eerst besproken moeten worden met de instellingen, die daarna hun goedkeuring moeten geven.

“Ik hoop dat deze verduidelijkingen de Eurogroep geruststellen dat we ons voor de volle honderd procent inzetten om onze verplichtingen na te komen. Niet alleen als het gaat om de inhoud van de afspraken, maar ook in de samenwerking met onze partners”, zegt Tsakalotos.

De brief overtuigde Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem vorige week om de gesprekken over Griekse schuldverlichting weer op te pakken. Twee weken geleden was de beloofde schuldverlichting weer in de koelkast gezet, nadat eerder deze maand een akkoord werd bereikt.

Oppositiepartij Nea Dimokratia eiste dat de brief van Tsakalotos openbaar zou worden gemaakt. De partij noemde premier Tsipras ‘de beste bondgenoot van extremisten in Europa die Griekenland gevangen willen houden in eindeloze bezuinigingen’.

“Het is een brief van berouw, ondergeschiktheid en permissie”, aldus een woordvoerder van Nea Dimokratia na openbaring van Tsakalotos’ brief.

Advertenties

One Response to Brief van Griekse minister aan schuldeisers uitgelekt

  1. […] Brief van Griekse minister aan schuldeisers uitgelekt […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: