Gesprekken over Griekse schuldverlichting hervat

dijsselbloemDe gesprekken over een beloofde verlichting van de Griekse schuldenlast worden voortgezet. Dat heeft Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem laten weten.

Een brief van de Griekse minister van Financiën Efklidis Tsakalotos heeft Dijsselbloem overtuigd. In de brief zou Tsakalotos hebben beloofd dat Griekenland zich houdt aan de hervormingsplannen.

Tien dagen geleden hadden de eurolanden de verlichting van de Griekse schuldenlast opgeschort omdat premier Tsipras 617 miljoen euro wilde verdelen onder 1,6 miljoen gepensioneerden met een laag inkomen. De eenmalige uitkeringen komen in de plaats van een kerstbonus die Athene op last van zijn schuldeisers moest schrappen en worden betaald uit het primaire overschot op de begroting.

Volgens Dijsselbloem meenden ‘sommige lidstaten’ dat de actie van de Griekse regering mogelijk niet in lijn was met eerder gemaakte afspraken in het steunprogramma voor Griekenland. Met name Duitsland maakte bezwaar. Voor schuldverlichting moeten alle eurolanden het met elkaar eens zijn.

Nadat de beloofde schuldverlichting voor Griekenland in de koelkast was gezet, waarschuwde Eurocommissaris Pierre Moscovici voor het veroorzaken van een tegenstelling ‘tussen schuldverlichting en de rechtvaardigheid en sociale cohesie waar het Griekse volk op rekent’.

De eurogroep besloot op 5 december tot een (beperkte) schuldverlichting voor Griekenland,  door een aantal aanpassingen te doen in het schuldenpakket, zoals het verlengen van looptijden van leningen en het vastzetten van rentepercentages.

Advertenties

4 Responses to Gesprekken over Griekse schuldverlichting hervat

 1. Martijn schreef:

  Zonder blikken of blozen geeft Nederland veel geld, tientallen, honderden miljoenen euro’s aan niet Europese landen als “ontwikkelingssamenwerking”. Vooral landen op het continent Afrika zijn hierbij in beeld. Samenwerking is er niet, het is 1-richtings geldstroom naar corrupte machtshebbers aldaar. Paleizen en standbeelden zijn belangrijk om als potentaat aan de macht te blijven, vooral met ons belastinggeld.
  Hilarisch, we financieren deze lokale zwarte dictators en verbannen Zwarte Piet uit onze oud-Nederlandse traditie. Hoe krom “politiek-correct” kun je denken.

  Concreet: Griekenland is volwaardig EU lid, heeft meer dan de gehele EU gedaan om de vluchtelingenstroom op te vangen. Gastvrij, Grieks menslievend, maar met beperkte mogelijkheden.

  Griekenland verdient niet alleen een medaille voor haar grandioze inzet, maar meer nog respect en coulance vanuit haar EU partners.
  Ook op financieel gebied.
  Minister Dijsselbloem,
  heeft u dit gelezen en begrepen?
  Martijn Wisman.

 2. […] Gesprekken over Griekse schuldverlichting hervat […]

 3. Rob Alberts schreef:

  Vredige, veilige en voorspoedige feestdagen!

  Vrolijke groet,

 4. […] Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem vorige week om de gesprekken over Griekse schuldverlichting weer op te pakken. Twee weken geleden was de beloofde schuldverlichting weer in de koelkast gezet, nadat eerder deze […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: