Sluiting dreigt voor Griekse krant Ta Nea

taneaVoor het eerst sinds de oprichting 1931 is Ta Nea, een van de grootste kranten van Griekenland, gisteren niet verschenen. Journalisten en andere werknemers van de krant staken omdat ze al sinds augustus geen salaris hebben ontvangen.

Ook personeel van andere publicaties van uitgever Lambrakis Press Group (zondagskrant To Vima, radiozender Vima 99,5 FM en de nieuwsites ) legden het werk neer. De nieuwszender zendt nu alleen muziek uit en de websites tanea.gr, in.gr en tovima.gr worden niet meer bijgewerkt.

Uitgever Stavros Psycharis kwam eind vorige week zijn belofte om de helft van het salaris van augustus plus de kerstbonus te betalen, niet na. De rekeningen van de Lambrakis Press Group zijn geblokkeerd door de bank, zodat er geen twee miljoen euro beschikbaar is voor de uitbetaling van de salarissen.

Ta Nea verscheen voor het eerst op 28 mei 1931 onder de titel Αθηναϊκά Νέα (Atheens Nieuws). Het was jarenlang de bestverkochte krant van Griekenland en het vlaggenschip van de Lambrakis Press Group. De laatste jaren daalde de oplage van het centrum-linkse dagblad door de opkomst van internet en de economische crisis in Griekenland.

De kans is groot dat Ta Nea vanwege de schulden bij de bank en andere financiële problemen helemaal niet meer zal verschijnen. Door de crisis zijn de afgelopen jaren ook al enkele andere Griekse kranten verdwenen, waaronder de links-liberale Eleftherotypia (2014) en de conservatieve Apogevmatini (2010). To Vima stopte een paar jaar geleden als dagelijks ochtendblad en verschijnt nu alleen nog in een zondageditie.

4 Responses to Sluiting dreigt voor Griekse krant Ta Nea

  1. […] Sluiting dreigt voor Griekse krant Ta Nea […]

  2. […] jaar gingen journalisten en andere werknemers van Ta Nea en andere publicaties van de uitgever in staking omdat ze al sinds augustus geen salaris meer hadden ontvangen. Bij het bedrijf werken meer dan 500 […]

  3. […] werknemers van Ta Nea en andere publicaties van de uitgever in staking omdat ze al sinds augustus geen salaris meer hadden ontvangen. Het moederbedrijf, dat gebukt gaat onder grote schulden, heeft als gevolg van de economische […]

  4. […] De Lambrakis Press Group gaat gebukt onder grote schulden en begin dit jaar liet de uitgever weten dat weten dat de publicatie van Ta Nea en To Vima werd gestaakt. Een maand later verschenen ze weer nadat de rechter bepaalde dat de bank de rekeningen van de uitgever niet mocht blokkeren. In december 2016 gingen journalisten en andere werknemers van de DOL-publicaties in staking omdat ze al sinds augustus geen salaris hadden ontvangen. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: