Geen stroom en water in vluchtelingenkamp Souda

Foto: politischios.gr

Op Chios is een groep vluchtelingen  in hongerstaking gegaan. Ze protesteren tegen de slechte leefomstandigheden in kamp Souda. In het kamp is al meer dan tien dagen geen stroom en een week geleden ontstond er een probleem met de watervoorziening, dat nog niet verholpen is.

Lokale nieuwssite Politis Chios meldt dat bij ingang van het kamp een bord hangt met de tekst: “We hebben stroom nodig! Aleppo heeft het!!!”. Op andere posters staat “Wij zijn mensen, geen dieren” te lezen.

In kamp Souda leven de vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden. Tientallen mensen zijn ziek geworden door de slechte kwaliteit van de maaltijden en er is een tekort aan medische zorg. Nu de winter heeft ingezet komen daar nog nieuwe problemen bij.

’s Nachts dalen de temperaturen naar 2 graden. De vluchtelingen proberen zich op allerlei manieren te wapenen tegen de kou. Ze fabriceren onder andere door het bouwen van geïmproviseerde kachels, die hun leven in gevaar kunnen brengen. Aan de straalkachels die de UNHCR uitdeelde hebben ze niet veel, omdat er geen stroom is.

Het kamp is berekend op 1100 personen, maar er verblijven ongeveer vier keer zoveel mensen. De sfeer is er al tijden gespannen. De afgelopen maanden werd een paar keer brand gesticht en in november werd het kamp aangevallen door eilandbewoners die banden zouden hebben met de extreemrechtse partij Gouden Dageraad.

In mei ging een groep van 50 vluchtelingen in kamp Souda in hongerstaking vanwege de traag verlopende afhandeling van hun asielaanvragen.

2 Responses to Geen stroom en water in vluchtelingenkamp Souda

  1. Martijn schreef:

    Trieste bedoening voor zowel vluchtelingen als Griekse bewoners. Premier Tsipras, sla nu eens met de vuist krachtig en knalhard op de Brusselse EU tafel en eis dat dit EU-probleem door de EU wegkijkers direct en mensvriendelijk wordt opgelost. Dit is geen Grieks probleem, maar gestald door de EU in Griekenland. De herkenbare lafhartige houding van Brusselse politici. En die zijn verbaasd dat bevolkingen hiertegen in opstand komen. Wordt weggepoetst onder het mom “populisme”. Pure minachting voor de stem van de bevolking door de gevestigde politieke elite, die zichzelf “politiek correct” durft te noemen. De rampzalige gevolgen beleven wij dagelijks, al jarenlang.
    Tsipras, toon uw eerdere moed, help uw bevolking en de door de EU toegestroomde vluchtelingen.
    Martijn Wisman.

  2. […] Geen stroom en water in vluchtelingenkamp Souda […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: