Ruïnes blijken 2500 jaar oude Griekse stad

oude_stad_2500

Archeologen van de Universiteiten van Göteborg en Bournemouth hebben min of meer bij toeval een 2500 jaar oude, onbekende Griekse stad ontdekt.

Ze deden hun ontdekking toen ze vorig jaar resten van een kleinere, onbelangrijke nederzetting aan de rand van het dorp Vlochós in de regio Thessalië onderzochten. Op de top van een heuvel vonden ze resten van torens, muren en stadspoorten.

“We vonden een plein en een stratennetwerk dat suggereert dat we met een vrij grote stad van doen hebben”, aldus onderzoeksleider Robin Rönnlund in een persbericht van de Zweedse universiteit. Sommige van die ruïnes waren al bekend, maar het gebied was groter dan verwacht. Rönnlund begrijpt niet waarom de oude stad zo lang onontdekt is gebleven. “Het gebied binnen de stadsmuren is zo’n 40 hectare groot.”

De oudste vondsten stammen uit de periode rond 500 voor Christus, maar de stad lijkt met name tussen de vierde en derde eeuw voor Christus gefloreerd te hebben. Oud aardewerk en munten moeten de onderzoekers helpen om de stad te dateren. De archeologen hopen dat zij met de ontdekking mysteries rond de Griekse beschaving kunnen oplossen, zoals de gewelddadige periode tijdens de Romeinse verovering van het gebied.

“Er is heel weinig bekend over oude steden in deze regio en veel onderzoekers namen eerder aan dat het westelijke deel van Thessalië gedurende de oudheid een achtergebleven gebied was”, aldus Rönnlund. “Ons project vult een belangrijke lacune in de kennis over het gebied en laat zien dat er nog veel te ontdekken is in de Griekse bodem.”

Het Griekse ministerie van Cultuur laat in een verklaring weten dat de site van Vlochos al sinds de 19e eeuw bekend is. De eerste melding werd in 1835 gemaakt door William Martin Leake in Travelers in Northern Greece, vol. IV.

In 1964 is het gebied bij ministerieel besluit aangewezen als een archeologische site. “Het is een acropolis met – uitzonderlijk goed geconserveerde – sterke muren die zich op de top en de hellingen van de heuvel heeft ontwikkeld”, aldus het ministerie.

2 Responses to Ruïnes blijken 2500 jaar oude Griekse stad

  1. […] Ruïnes blijken 2500 jaar oude Griekse stad […]

  2. […] archeologische vindplaats Vlochos was al bekend maar blijkt een complete stad te zijn uit de klassieke […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: