Eilanden in problemen door lange veerbootstaking

blue-star-ferry De Panhelleense Federatie voor Zeelieden (PNO) heeft de staking van de Griekse veerboten nog maar eens verlengd. De ferry’s blijven nu tot zeker 06.00 uur op zondag 11 december in de haven. Op de Griekse eilanden zijn  de gevolgen van de staking goed te merken.

De vakbond wil dat het lagere belastingtarief voor zeelieden niet wordt geschrapt en dat de hervorming van hun sociale verzekeringsfonds van tafel gaat. Hoewel minister van Maritieme Zaken Panagiotis Kouroublis en minister van Financiën Euclid Tsakalotos hebben gezegd dat het belastingtarief voor zeelieden de komende twee jaar niet zal worden aangepast, ziet de PNO nog geen reden om de staking te beëindigen.

Volgens de algemeen secretaris van de PNO gaat het personeel pas weer aan het werk wanneer er een schriftelijke toezegging komt van de minister van Financiën.

Sinds 2 december blijven alle schepen in de havens liggen, waardoor er geen bootverbindingen zijn van en naar Italië, het Griekse vasteland en de eilanden. Op diverse Griekse eilanden zijn inmiddels tekorten ontstaan in de winkels. Volgens berichten ontstaat er een tekort aan vers gekoelde producten, rundvlees, melk, diervoeding en zelfs kleding die vanaf het vasteland (of andere eilanden) moeten worden aangevoerd. Het ziekenhuis op Corfu heeft een tekort aan medicijnen.

Op Zakynthos heeft een groep zeelieden vanmorgen vroeg de staking gebroken om het eiland weer te kunnen bevoorraden. In een verklaring laten ze weten ‘de eisen van de stakers te respecteren, maar dat de behoeften op het eiland belangrijker zijn’. Op Naxos hebben boeren lokale bootjes gehuurd om hun (zuivel)producten naar buureilanden te brengen.

Kreta heeft zwaar te lijden onder staking; veel boeren blijven met hun producten zitten en worden financieel gedupeerd. De burgemeester van Ierapetra heeft het verzoek ingediend om op het eiland de noodtoestand uit te roepen en hoopt dat stakende zeelieden wel landbouwproducten willen vervoeren.

4 Responses to Eilanden in problemen door lange veerbootstaking

  1. […] diverse Griekse eilanden zijn door de langdurige staking tekorten ontstaan, bijvoorbeeld aan brandstoffen en medicijnen en levensmiddelen, omdat die goederen vanaf het […]

  2. Martijn schreef:

    Staking is een uiterst middel om vermeende misstanden te corrigeren. Als oud-zeevarend Radio-Officier ter Koopvaardij heb ik nooit de behoefte gevoeld dit middel ook maar te overwegen. Veiligheid van opvarenden, schip en lading zijn essentieel. Daarmee kun je het eigenbelang ondergeschikt maken aan het gemeenschapsbelang dat vele malen zwaarder weegt. Inderdaad, tot een mogelijk onafwendbaar einde. Met dit risico heb je dit beroep zelf ooit gekozen.
    Geschillen over loon, werkdruk, uitrusting enzovoorts, mogen veiligheid en dienstverlening nooit in de weg staan. Ook in Griekenland niet.
    Martijn.

  3. […] Eilanden in problemen door lange veerbootstaking […]

  4. […]  Eilanden in problemen door lange veerbootstaking […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: