EU: Migranten terugsturen naar Griekenland mag

bootvluchtelingenDe omstandigheden in Griekenland zijn volgens de Europese Commissie dusdanig verbeterd dat EU-landen asielzoekers vanaf maart 2017 weer mogen terugsturen naar Griekenland, als ze daar de Europese Unie zijn binnengekomen.

Sinds 2011 mochten asielzoekers niet worden teruggestuurd naar Griekenland. Het Europese mensenrechtenhof en het Europees Hof van Justitie hebben dat verboden omdat de opvang in Griekenland onder de maat was. Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos (migratie) zei vandaag dat het Griekse asielsysteem nu zo verbeterd is dat vanaf 15 maart 2017 weer geleidelijk mensen teruggestuurd kunnen worden.

“Onze grootscheepse Europese aanpak begint zijn vruchten af te werpen. Dat zien we aan de gecontinueerde implementatie van de Turkije-deal en aan de dramatische terugloop van het aantal migranten dat in Griekenland arriveert”, zegt ook Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Het zijn mooie woorden, maar de praktijk is heel anders. Uit internationale rapporten van de EASO, UNHCR en het Rode Kruis blijkt dat de situatie in Griekenland  juist verslechterd is. Het land is nog helemaal niet klaar om teruggestuurde asielzoekers op te nemen. Momenteel  zitten volgens de officiële cijfers zo’n 62.000 vluchtelingen en migranten vast in Griekenland – de meesten in overvolle opvangkampen waar de omstandigheden ronduit slecht zijn. De asielprocedures verlopen er uiterst traag, mede door een tekort aan personeel.

VluchtelingenWerk Nederland noemt het plan van de Europese Commissie dan ook onbegrijpelijk. “In Griekenland slapen asielzoekers op straat. Ook is het detineren van gezinnen met kleine kinderen standaardprocedure op de Griekse eilanden”, zegt de organisatie in dagblad Trouw.

Op BNR Nieuwsradio noemde PvdA-Europarlementariër Kati Piri het plan ‘bizar’. Zij zegt dat de cijfers helemaal geen reden geven voor optimisme. “Als je nu de beelden ziet van hoe de mensen meer dan een jaar vastzitten en nog steeds niet gehuisvest zijn – en de situatie op de eilanden is nóg schrijnender – dan vind ik het heel cynisch om weer mensen terug te sturen naar Griekenland. Het lijkt mij juist belangrijk dat we de meest kwetsbare vluchtelingen van de Griekse eilanden naar Nederland halen, in plaats van dat we de omgekeerde route gaan doen.”

In september 2015 bepaalde de Europese Commissie dat 160.000 asielzoekers vanuit Italië en Griekenland herverdeeld moesten worden over de EU-landen. Maar tot dusver werden er pas 6212 mensen uit Griekenland herplaatst. Ook afspraken die in maart van dit jaar tussen de EU en Turkije werden gemaakt, zijn nog niet nagekomen. De EU zou migranten die illegaal de oversteek naar Griekenland maakten, terugsturen naar Turkije. In ruil daarvoor zou Ankara extra geld krijgen. Tot op heden zijn er 748 mensen teruggestuurd.

 

Advertenties

One Response to EU: Migranten terugsturen naar Griekenland mag

  1. […] EU: Migranten terugsturen naar Griekenland mag […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: