Grigoropoulos-herdenking eindigt met rellen

rellen_6dec2016Net als voorgaande jaren is de herdenking van de dood van Alexandros Grigoropoulos in de wijk Exarcheia uitgelopen op rellen. De toen 15-jarige jongen werd in 2008 doodgeschoten door een politieman.

Groepen anarchistische jongeren zochten de confrontatie met de oproerpolitie, die in groten getale aanwezig was. Zo’n 3000 agenten waren op de been om de verwachte rellen de kop in te drukken.  Gisteren ontdekte de politie in de hal van een appartementengebouw in Exarcheia een koffer met daarin 149 molotovcocktails. Mogelijk waren die brandbommen bestemd voor de Grigoropoulos-herdenking.

Gemaskerde relschoppers gooiden met molotovcocktails, vuurwerk en stenen naar de politie, sommigen gebruikten ook alarmpistolen. In de wijk werden afvalcontainers en andere voorwerpen in brand gestoken. De politie heeft zeker twintig arrestaties verricht. Bewoners van Exarcheia waren via een flyer opgeroepen hun auto’s te verwijderen op 6 december vanwege de herdenking van Grigoropoulos. Volgens de tekst op de poster zou de buurt ‘een doelwit zijn van een militaire aanval door de staat’.

’s Middags hielden middelbare scholieren en studenten een herdenkingsbijeenkomst bij de universiteit van Athene op Panepistimiou Avenue. Die bijeenkomst eindigde op het Syntagmaplein en verliep zonder problemen. Ook een bijeenkomst van linkse organisaties en vakbonden verliep rustig.

Op 6 december 2008 werd Alexandros Grigoropoulos in de Atheense wijk Exarcheia zonder duidelijke reden neergeschoten door een agent. De jongen werd in zijn hart geraakt en was op slag dood. Na de dood van Grigoropoulos braken er in heel Griekenland zware rellen uit die ruim twee weken duurden. De agent die het schot loste, zit een levenslange celstraf uit.

Vandaag werd ook bekend dat de Raad van State heeft bevestigd dat de moeder en zus van Grigoropoulos een schadevergoeding krijgen van 800.000 euro. Zij namen in 2013 juridische stappen tegen de Griekse staat en eisten 2,7 miljoen euro.

Advertenties

One Response to Grigoropoulos-herdenking eindigt met rellen

  1. […] Grigoropoulos-herdenking eindigt met rellen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: