Griekenland mag Turkse militairen (niet) uitleveren

Helikopter_turkije_coupHet gerechtshof in Athene heeft besloten dat drie Turkse militairen niet worden uitgeleverd aan hun vaderland. Het drietal vluchtte, samen met nog vijf anderen, na de neergeslagen opstand tegen president Erdogan naar Griekenland.

Ankara eist de uitlevering van de officieren om terecht te staan wegens hun vermeende rol in de mislukte coup en een geplande aanslag op president Erdogan in juli.  Turkije noemt de militairen ‘verraders’ en ‘terroristische elementen’. De militairen ontkennen de beschuldigingen.

Het achttal vluchtte na de coup naar het buurland en landde met een Black Hawk-gevechtshelikopter bij de Griekse stad Alexandroupolis, niet ver van de Turks-Griekse grens. Ze vroegen politiek asiel aan, maar werden aangehouden wegens het illegaal betreden van Griekenland. Griekenland wees de asielaanvraag af en wilde hen zo snel mogelijk het land uitzetten, De militairen gingen daartegen in beroep. Nu is dus besloten dat de officieren een uitspraak over hun asielverzoek in vrijheid mogen afwachten.

Een uitspraak over de uitlevering van de andere officieren wordt volgens de Griekse krant Kathimerini morgen verwacht. De advocaat van de militairen betoogde dat de groep geen eerlijk proces zou krijgen in Turkije.

Update 6/12:  Een Griekse rechtbank heeft ingestemd met de uitlevering van drie andere Turkse militairen uit de groep van acht. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de couppoging en deelname aan een samenzwering om president Erdogan te vermoorden. Ook diefstal van de helikopter staat op de lijst van aanklachten.

De Griekse rechter vindt de meeste beschuldigingen plausibel genoeg om uitlevering te rechtvaardigen, met uitzondering van het vermeende moordplan.  Het hof bestond uit andere rechters dan die gisteren de uitlevering van drie Turkse militairen afwezen.

De militairen ontkennen betrokkenheid bij de couppoging. Ze vrezen bovendien dat ze geen eerlijk proces zullen krijgen in Turkije. De drie zijn in beroep gegaan. Hun zaak komt nu voor het Griekse hooggerechtshof.

2 Responses to Griekenland mag Turkse militairen (niet) uitleveren

  1. […] Griekenland mag Turkse militairen wel/niet uitleveren […]

  2. […] In december keurde een Griekse rechter de uitlevering van drie militairen goed, maar zij gingen in hoger beroep. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: