‘Momoeria’ op culturele erfgoedlijst UNESCO

momoeriaDe Momoeria, een oude traditie uit het departement Kozani in het noorden van Griekenland, is opgenomen op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Dat heeft een speciaal comité van de VN-organisatie besloten tijdens zijn elfde zitting in Addis Abeba.

Dansers, acteurs en muzikanten gaan ieder jaar tijdens de Dodekaemero – de twaalf dagen tussen Kerstmis en Driekoningen – de straat op om de komst van het nieuwe jaar te vieren. De traditie is ontstaan in Trabzon (Turkije) en door Pontische vluchtelingen naar Kozani meegenomen. In acht dorpen wordt de Momoeria nog altijd opgevoerd: Agios Dimitrios, Tetralofos, Alonakia, Skiti, Protochori, Komnina, Asvestopetra en Karyochori.

Een Momoeria-groep bestaat uit dertig mannen.  De twaalf dansers vertegenwoordigen priesters van Momos (in de Griekse mythologie de personificatie van de lach en satire) of commandanten van Alexander de Grote. Ze dragen helmen die zijn versierd met kralen, spiegeltjes en linten, foustanella’s en houten stokken. Met hun dans proberen ze de natuurgoden gunstig te stemmen.

De muzikanten en acteurs voeren satirische toneelstukjes op, waarvan de plot soms kan variëren. De meeste personages staan wel vast; een oude man, een oude vrouw, twee bruiden, een duivel , een dokter en een rechter.  De muzikanten begeleiden het spel op een lier, een aggeion (een soort doedelzak) en een ntaouli (trommel). Sinds 1926 wordt  de Momoeria opgevoerd in Kozani en de traditie gaat over van de ene generatie naar de volgende.

Volgens de UNESCO symboliseert Momoeria de culturele identiteit van de gemeenschap en draagt het bij aan de sociale integratie. Door het op de lijst met immaterieel erfgoed te plaatsen,  moet de traditie behouden blijven voor toekomstige generatie.

Het is de vierde keer dat een Griekse traditie op de lijst met immaterieel cultureel erfgoed werd opgenomen. Het mediterrane dieet, de traditionele productie van mastiek op Chios en de beeldhouwkunst van Tinos gingen de Momoeria voor.

Griekenland heeft ook de rebetiko-muziek genomineerd voor opname op de lijst. In het najaar van 2017 zal het UNESCO-comité daar een beslissing over nemen.

6 Responses to ‘Momoeria’ op culturele erfgoedlijst UNESCO

  1. […] ‘Momoeria’ op culturele erfgoedlijst UNESCO […]

  2. […] ‘Momoeria’ op culturele erfgoedlijst UNESCO […]

  3. […]  ‘Momoeria’ op culturele erfgoedlijst UNESCO […]

  4. […] jaar werd de Momoeria, een oude traditie uit het departement Kozani in Noord-Griekenland, opgenomen op de UNESCO-lijst […]

  5. […] jaar werd rebetiko-muziek opgenomen op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. De Momoeria (een oude traditie uit het departement Kozani in Noord-Griekenland), het mediterrane dieet, de […]

  6. […] stapelmuren opgenomen op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. De rebetiko, de Momoeria (een oude traditie uit het departement Kozani in Noord-Griekenland), het mediterrane dieet, de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: