‘Hervormingen zijn beter dan schuldverlichting’

wolfgang_schaubleStructurele hervormingen zijn het enige antwoord op de financiële problemen van Griekenland en hebben de absolute voorkeur boven schuldverlichting. Dat zegt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in een interview met Bild am Sonntag.

Op de vraag of het geen tijd wordt om de Duitse kiezer te vertellen dat verlichting van de Griekse schulden nog de enige optie is, antwoordde Schäuble: “Dat zou Griekenland niet helpen. Athene moet uiteindelijk de vereiste hervormingen doorvoeren. Als Griekenland in de euro wil blijven, kan het er niet omheen. Hoe hoog de schuld ook is.”

Schäuble heeft in het verleden al vaker gezegd dat schuldverlichting wat hem betreft geen optie is. Volgens de Duitse minister helpt een verlichting van de Griekse schuldenlast niet bij een duurzame groei van de economie, maar heeft het juist een tegengesteld effect. Hij zegt dat Griekenland nog steeds niet voldoende hervormingen heeft doorgevoerd.

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem liet vorige week weten dat het nog te vroeg is om te kijken naar echte verlichting van de Griekse schuld. In oktober zei Klaus Regling, hoofd van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) dat de schulden de komende tien jaar geen problemen zullen opleveren voor Griekenland.

De staatsschuld van Griekenland is sinds het begin van de financiële crisis gestegen tot ongeveer 180 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Morgen komt de Eurogroep bij elkaar om te praten over maatregelen voor Griekenland op de korte termijn. Het zal dan gaan over – de voortgang van – de hervormingen, mogelijke schuldverlichting en een derde steunpakket.

2 Responses to ‘Hervormingen zijn beter dan schuldverlichting’

  1. […] ‘Hervormingen zijn beter dan schuldverlichting’ […]

  2. […] Schäuble: Hervormingen zijn beter dan schuldverlichting […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: