Burgemeester wil Venus van Milo terughalen

venus_miloDe burgemeester van Milos is een campagne begonnen om de Venus van Milo terug te halen naar het eiland. Het wereldberoemde beeld is nu te zien in het Louvre in Parijs, waar het een van de belangrijkste stukken is.

In een poging het beeld ‘naar huis’ te halen heeft burgemeester Gerasimos Damoulakis een petitie opgesteld, waarmee hij één miljoen handtekeningen hoopt op te halen. De petitie zal worden aangeboden aan de Europese Unie en het Louvre, schrijft The Times.

“De claim op zich is niet nieuw”, zegt Damoulakis in de krant.”Er is niet een Griek die zich niet heeft afgevraagd waarom het mooiste stukje van de Griekse oudheid in Frankrijk te zien is in plaats van in zijn geboorteplaats.” In The Times zegt de burgemeester dat de tijd nu rijp is om het beeld terug te halen. Volgens Damoulakis komt op het eiland een speciaal gebouw om de Venus van Milo te huisvesten. Het is niet duidelijk of het Griekse ministerie van Cultuur achter de actie van Damoulakis staat.

Het beroemde marmeren beeld van de Griekse godin Aphrodite werd in 1820 gevonden op het eiland Milos. Yorgos Kentrotas, een lokale boer, stuitte op het standbeeld toen hij stenen zocht voor de reparatie van een muurtje op zijn erf. Een Franse legerofficier probeerde het beeld te kopen, maar had niet genoeg geld. Uiteindelijk kwam het standbeeld toch in Franse handen als cadeau voor koning Lodewijk XVII, die het vervolgens schonk aan het Louvre.

De Venus van Milo stamt uit de Hellenistische periode (323 v.Chr.–30 v.Chr.) en werd waarschijnlijk rond 130 voor Christus gemaakt door Alexandros van Antiochia. De beeldhouwer vervaardigde het twee meter hoge beeld uit het befaamde witte marmer van Paros.

Advertenties

3 Responses to Burgemeester wil Venus van Milo terughalen

  1. René schreef:

    hoe of waar kan ik die petitie voor de Venus van Milo tekenen?

  2. […] Burgemeester wil Venus van Milo terughalen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: