Griekse banken willen belasting op geldopnames

pinautomaat_grWie contant geld opneemt, moet daar belasting over gaan betalen. Dit opmerkelijke voorstel hebben de Griekse banken bij de regering  neergelegd. Het is een van de voorgestelde maatregelen om belastingontduiking tegen te gaan.

Volgens de banken verdwijnt contant geld gemakkelijk in de schaduweconomie en wordt het niet door de belastingdienst en andere instanties gezien. Door het heffen van belasting wordt het opnemen van cash minder aantrekkelijk, waardoor contante transacties (en daardoor ook de zwarte economie) zullen afnemen, is de achterliggende gedachte van de banken.

Het aanpakken van belastingontduiking en corruptie is één van de eisen die de internationale geldschieters hebben gesteld. In de zwarte economie gaat in Griekenland naar schatting zo’n 40 miljard euro per jaar om.

Andere voorstellen van de Griekse banken aan de overheid zijn volgens de krant Kathimerini het verplichte gebruik van een pinpas of creditcard en het inzetten van nieuwe technologische toepassingen, zoals contactloos betalen en smartphone-apps waarmee ook kleine betalingen gedaan kunnen worden.

Het ministerie van Financiën kwam een jaar geleden al met een plan om het opnemen van contant geld aan banden te leggen. De Griekse overheid loopt jaarlijks 15 tot 20 miljard euro aan belastinginkomsten mis door fraude. Door betalingen (deels) verplicht via ‘plastic geld’ te laten verlopen, hoopte de staat meer inkomsten uit btw en inkomstenbelasting binnen te halen.

In Griekenland wordt nog relatief vaak betaald met contant geld. Vorig jaar zomer – toen de Griekse banken voor drie weken hun deuren sloten – was er een enorme stijging in het aantal aanvragen voor een bankpas. De passen werden vooral aangevraagd door ouderen. In juli 2015 verstrekte Alpha Bank 220.000 nieuwe bankpassen; meer dan er in heel 2014 werden verstuurd.

3 Responses to Griekse banken willen belasting op geldopnames

 1. Martijn schreef:

  Belachelijk voorstel. Over contant opgenomen geld is meestal al belasting betaald. Wat overblijft is eigen geld, waarvan een deel door BTW en andere overheidsheffingen nogmaals belast wordt.
  Belasting ontduiking en ontwijking is geen Grieks probleem. Het speelt in alle landen van de wereld, vaak op zeer hoog politiek en bedrijfs niveau, Nederland niet uitgezonderd.
  Slecht idee om cash geld uit te bannen. Treft vooral “de gewone man of vrouw”.

  Het is December. Komen de weekkrantbezorgertjes aan mijn deur:
  “Fijne Feestdagen en Gelukkig Nieuwjaar!”. Enthousiast, hoopvol en overtuigd van hun trouwe bezorging wordt het kaartje met de goede wensen mij overhandigd.
  “Dank je wel jong, ook voor jou hetzelfde gewenst! Kan ik die paar Euro gift bij je pinnen? Credit-card kan ook, hoor!”
  Het kind begint nog net niet te janken, maar is met dit botte antwoord terecht zichtbaar teleurgesteld.
  Natuurlijk wil hij tast- en zichtbaar geld. In handen en daarna in broek- of jaszak.
  Gewoon hartelijk bedanken voor de goede bezorging in het bijna voorbije jaar en wat tastbare euro-muntjes of briefjes geven. Misschien dat pa en moe die hard nodig hebben…
  Martijn.

 2. […] Griekse banken willen belasting op geldopnames […]

 3. […] jaar november stelden Griekse banken voor om belasting te laten heffen over het opnemen van contant geld. De Griekse overheid kwam eerder al met een plan om het opnemen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: