Aanval op vluchtelingenkamp Chios

souda_kamp_chiosIn en om vluchtelingenkamp Souda op Chios is het al drie dagen erg onrustig.  Eerst waren het de migranten die volgens de Griekse politie brand zouden hebben gesticht met (gestolen) vuurwerk. Daarna werd het kamp twee dagen op rij belaagd door eilandbewoners.

Een groep van ongeveer zestig mannen gooide molotovcocktails, vuurwerk en keien ter grootte van een schoenendoos naar de vluchtingen en tenten, onder meer vanaf de muren boven het kamp. Daarna drongen ze het kamp binnen en vielen ze de bewoners aan. Ook stichtten de aanvallers brand waarna ze de uitgangen blokkeerden.

Volgens de burgemeester van Chios, Manolis Vournous, hebben de aanvallers banden met de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. De aanvallen op het kamp volgden op een tweedaags bezoek door een groep parlementsleden van de Gouden Dageraad en extreemrechtse parlementsleden uit België.

Een 17-jarige jongen in het kamp raakte ernstig gewond nadat hij een steen op zijn hoofd had gekregen. Hij moest met spoed naar het ziekenhuis. Ook twee lokale hulpverleners werden aangevallen door een groep van dertig mensen en enkele tenten werden vernield, meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR aan de BBC.

Ongeveer honderd mensen – waaronder zwangere vrouwen en kinderen – hebben kamp Souda ontvlucht uit angst voor nog meer geweld. Zij hebben nacht doorgebracht in de open lucht. Volgens een woordvoerder van de UNHCR zijn ze bang en is het lastig om hen te overtuigen terug te gaan. “We hebben geen enkele bescherming. Niemand geeft iets om ons”, tekende The Guardian op uit de mond van een Syrische vluchteling.

Vournous heeft de Griekse minister voor Migratie Yiannis Mouzalas opgeroepen kamp Souda met spoed te sluiten. Op het eiland zijn echter nog geen alternatieve opvangmogelijkheden voorhanden. Er ligt wel een plan (en geld), maar de eilandbewoners zijn fel tegen de bouw van een nieuwe ‘hot spot’.

Momenteel zijn er 4211 mensen ondergebracht in kamp Souda, dat berekend is op slechts 1100 personen. De sfeer in het kamp is al tijden gespannen en er is de afgelopen maanden al een paar keer brand gesticht.

4 Responses to Aanval op vluchtelingenkamp Chios

 1. Martijn schreef:

  Trieste bedoening. Vooropgesteld: Niemand heeft de migranten, vluchtelingen gevraagd naar Griekenland, Chios, te komen. Eigen keuze, met als doel door te reizen naar NW Europa. Volgens goede Griekse traditie en volksaard zijn de migranten zo goed mogelijk en gastvrij opgevangen. In vluchteling-ogen kennelijk niet genoeg, dus dan maar rellen en brandstichten met gestolen vuurwerk, iets waarvoor ze in hun land van herkomst direct zouden worden geëxecuteerd. De gewelddadige reactie van sommige Grieken is afkeurenswaardig, maar wel begrijpelijk, zeer begrijpelijk. De EU elite, grote wegkijker in Brussel, hoor en zie je niet. Grieks probleempje toch? Brexit, verkiezingen in Duitsland, NL, Frankrijk en referendum in Italië zijn véél belangrijker voor Brussel’s bobo’s. En vlak de Trump hype niet uit.
  Vluchtelingen, migranten (wat een rotbenaming) hebben een keuze gemaakt om naar elders te vertrekken. Met aldaar geboden (kosteloze) hulp en veiligheid mag het gastvrije ontvangende land minstens enig respect van de vluchteling ervaren en zeker geen brandstichtingen, diefstal en andere criminaliteit.
  Niet mee eens, méér willen? Ga terug naar land van herkomst. Zonde van de vele duizenden dollars die zij hebben betaald aan malafide mensentransporteurs om in Griekenland (of Italië) te belanden. Als ze onderweg al niet verdronken zijn.
  Martijn Wisman, Amersfoort.

 2. […] Aanval op vluchtelingenkamp Chios […]

 3. […] is er al tijden gespannen. De afgelopen maanden werd een paar keer brand gesticht en in november werd het kamp aangevallen door eilandbewoners die banden zouden hebben met de extreemrechtse partij Gouden […]

 4. […] Alweer een jaar (bijna) om! En wat voor jaar. Ook in 2016 ging het weer veelvuldig over de vluchtelingencrisis: de opvangcentra op de Griekse eilanden zitten overvol en dat leidde regelmatig tot spanningen en geweld. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: